Lassú közeledés az OÉT ülésén

A munkavállalói oldal egyáltalán nem, a munkáltatói oldal viszont néhány kérdésben hajandó megállapodni a kormánnyal a megszorításokkal kapcsolatban – derült ki az Országos Érdekegyeztető Tanács (OÉT) csütörtöki ülésén.

Veres János pénzügyminiszter hangsúlyozta, hogy a kormány ragaszkodik a bejelentett Új Egyensúly program lépéseihez, mert csak ezekkel lehet elérni a költségvetés egynesúlyát 2008-ra.

A tárcavezető elmondta, hogy egy-két héten belül a kabinet elkészíti és ismerteti az új, szociális elven készült gázár és villamosárkompenzációs rendszert.

A munkavállalói oldal szóvivője szerint a kormány nem veszi figyelembe az oldal észervételeit, ezzel ellehetetleníti a tárgyalásokat.

Wittich Tamás elmondta, hogy számításaik szerint az intézkedések 2007-ben 7 százalékos reálbércsökkenést jelentene a munkaválllalók számára.

 Wittich közölte: a tervezett intézkedések egy részének visszavonását kérik, péládul a 3,5 százalékos munkavállalói járulékemelését.

A munkavállalók ugyanakkor egyetértenek abban, hogy jelenleg az áfa az az adónem, amelyet mindenkinek meg kell fizetnie, ezért ennek emelésével egyetértenek, de tiltakoznak a 15 százalékos kulcs 5 százalékos emelése ellen, mert ez az egyik leggyengébb társadalmi csoportot érintené a legérzékenyebben.

A munkáltatók szóvivője elmondta, hogy néhány intézkedést tudomásul vesznek. Ilyen az áfakulcs-emelés, azonban a munkáltatók csak 1-2 százalékkal emelnék a 15 százalékos és 2-3 százalékkal a 20 százalékos áfakulcsot. Zs. Szőke László szerint ez még nagyobb bevételt is hozna az államnak, mint a 15 százalékos kulcs 20 százalékra emelése.

A munkáltatók ezen kívül egyetértenek az eva 15 százalékos mértékének emelésével, de a kormány terveivel szemben nem 25-re csak 20-ra emelnék.

A szolidaritási adóval, a kamatadóval ás árfolyamnyereségadóval, valamint a gáz- és villanyáremeléssel is egyetértenek a munkáltatók, de hangsúlyozzák, hogy ezek az intézkedések csak átmenetiek lehetnek.

Zs. Szőke szerint a kormánynak ki kell mondania, hogy legfeljebb 2008. június 30-ig maradnak életben a fenti intézkedések, illetve addig, amíg az államháztartási hiány mértéke nem csökken 3 százalék alá.

Nem értenek ugyanakkor egyet a munkáltatók az egészségügyi hozzájárulés megmaradásával, az elvárt adóval és a házipénztár adóval, mert szerintük ez sok vállalkozót ellehetetlenítene.További hírek a Magyarország kategóriából

Sporthírek


hirdetés