Láthatóság = biztonság

Láthatóság = biztonság
Nyíregyháza – Fogadják meg a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányság ajánlásait a balesetek megelőzése érdekében.

Az őszi, téli hónapokban közlekedőknek, legyenek azok akár gyalogosok, akár járművezetők, a kedvezőtlen időjáráson kívül a látási, láthatósági viszonyok megváltozására is fel kell készülniük. Ősszel és télen ugyanis több tényező korlátozza az optimális látási viszonyokat. A hajnali és késő délutáni órákban gyalogosan közlekedőknek saját testi épségük, biztonságuk érdekében fontos, hogy láthatóak legyenek az utakon. Ezt hivatottak szolgálni a különféle fényvisszaverő eszközök a ruházaton, esetleg hátizsákon. Főként a gyalogátkelőhelyen történő áthaladásnál és az útpadkán történő gyaloglás alkalmával lehet nagy jelentőségük, mivel korlátozott látási viszonyok között messzebbről látható a fényvisszaverő ruházatot viselő személy. Amennyiben gyalogosként lakott területen kívül az út szélén közlekednek, korlátozott látási viszonyok mellett kötelező a láthatósági mellény viselése, amely előírás a kerékpárosokra is vonatkozik. Felhívjuk továbbá a kerékpárosok figyelmét járműveik kötelező tartozékainak meglétére, hiszen ha nem látják őket a járművezetők, könnyen baleset áldozatává válhatnak. A kerékpárok nélkülözhetetlen kellékei a láthatóság érdekében az első és hátsó lámpák, a küllőprizma és a piros színű hátsó prizma.

Az őszi időszakban a köd, a sűrű eső, a szmog és a szürkület miatt romlanak a látási viszonyok, melyek jelentősen növelik a balesetek bekövetkezésének kockázatát. Előfordulhat, hogy közlekedésük során hirtelen érkeznek egy ködfoltba, melyet követően a látótávolság rövid idő alatt jelentősen lecsökken és nem tudhatják, milyen veszélyekkel, kockázatokkal kell számolniuk. A ködös időben történő közlekedés éppen ezért nagyobb odafigyelést igényel! A balesetek elkerülése érdekében azt tanácsoljuk, hogy a ködös szakasz kezdetét észlelve még a jól belátható úton csökkentsék a járművük sebességét. Amennyiben már beértek a ködös útszakaszba, akkor ne fékezzenek hirtelen, figyeljék a mögöttük haladókat is! Fontos a követési távolság növelése és lehetőleg tartózkodjanak az előzéstől!

A hetek előrehaladtával egyre korábban sötétedik, gyakrabban kell használni a gépjárművek világítóberendezéseit, ezért is nagyon fontos, hogy azok megfelelően működjenek. Az őszi- téli átállás időszakában fontos a világítóberendezések folyamatos tisztán tartása, az izzók cseréje, s tartalékizzó beszerzése. Célszerű lehet egy szakműhelyben elvégeztetni a járműveik műszaki átvizsgálását. A rendőrség idén is útjára indítja a „Látni és látszani” elnevezésű országos közlekedésbiztonsági kampányt, melynek keretében a személy-, illetve tehergépkocsik és motorkerékpárok vezetői ingyenesen élhetnek azzal lehetőséggel, hogy a kampányban részt vevő szervizekben járműveiket szakemberek átvizsgálják. A kampányhoz kapcsolódó, folyamatosan frissülő információk a www.latnieslatszani.hu honlap mellett az esemény hivatalos Facebook-oldalán, a https://www.facebook.com/latnieslatszanikampany/ címen is megtalálhatóak. További kapcsolódó tartalmakat talál a www.baleset-megelozes.eu weboldalon.

Ne feledjék, mindenkit hazavárnak!

Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányság –
hirdetés