Helyi közélet

2012.01.30. 13:47

Kemény fagyban forró tea

Nyíregyháza - A tartós hideg alaposan megviseli az emberi szervezetet. Különösen azok vannak kiszolgáltatva kemény fagynak, akik órákon keresztül a szabadban dolgoznak. Természetesen a munkavédelmi előírások fokozottan védik ezeket a munkavállalókat.

Nyíregyháza - A tartós hideg alaposan megviseli az emberi szervezetet. Különösen azok vannak kiszolgáltatva kemény fagynak, akik órákon keresztül a szabadban dolgoznak. Természetesen a munkavédelmi előírások fokozottan védik ezeket a munkavállalókat.– Egy munkahely akkor minősül hidegnek, ha a várható napi középhőmérséklet a munkaidő 50%-nál hosszabb időtartamban, szabadtéri munkahelyen a +4 °C-ot, illetve zárttéri munkahelyen a +10 °C-ot nem éri el – tájékoztatta szerkesztőségünket Hajzer László, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kormányhivatal Munkavédelmi és Munkaügyi Szakigazgatási Szervének Munkavédelmi Igazgatóhelyettese.

– Ilyenkor óránként legalább 5, de legfeljebb 10 perces pihenőidőt kell közbeiktatni. A hidegnek minősülő munkahelyen a munkavállalók részére +50 °C hőmérsékletű teát kell biztosítani, amelynek cukortartalma az ital 4 súlyszázalékát nem haladja meg, vagy amely mesterséges édesítőszerrel ízesített. A tea elfogyasztásához legalább a dolgozók létszámát elérő mennyiségben, személyenként és egyéni használatra kiadott ivópoharakról kell gondoskodni. A tea készítése, tárolása, kiszolgálása a közegészségügyi követelmények betartása mellett történhet.

– A hideg idő beálltával felügyelőségünk munkatársai folyamatosan ellenőrzik a szabadban dolgozók munkavédelmi előírásainak a betartását. Ugyanakkor ellenőrizzük a szerelőcsarnokokat is, hiszen kemény fagyok idején ott is alacsony lehet a levegő hőmérséklete – tette hozzá a szakember.

- KM -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában