Látogatás az odúlakóknál

Fiókagyűrűzés a tavalyi rendezvényen
Fiókagyűrűzés a tavalyi rendezvényen
Nyíregyháza, Sóstó – Közelről is megismerkedhetünk a Sóstói erdő kismadaraival szombaton.

Több száz kismadár repült ki az elmúlt években azokból a fészek­odúkból, amelyeket az E-misszió önkéntesei barkácsoltak. Az egyesület a Sóstói erdő azon részein, ahol a fiatal fákon még nincs elég természetes odú, ezekkel a mesterséges költőhelyekkel járul hozzá az élővilág ­változatosságának fenntartásához.

Beleköltözik a pele is

Az idén már több mint ötven darabból áll az odútelep, amelynek csak elenyésző része marad lakatlanul; a leg­gyakoribb fészkelők a szén- és kék cinegék, a csuszkák, a mezei verebek, előfordulnak seregélyek, örvös légykapók is, sőt, emlősök is szívesen költöznek a mesterséges odúkba, mint például a mogyorós pele vagy az erdei egér.

A fenti fajokkal is találkozhatnak azok, akik május 7-én, szombaton csatlakoznak az E-misszió egyesület odúellen­őrző, tojás- és fiókaszámláló akciójához. A program során bepillanthatunk a madárcsaládok életébe, a kirepülés előtt álló ­fiókák pedig gyűrűt is kapnak, így ha később a világ bármely részén befogják őket, tudni fogják, hogy a Sóstói erdőben jöttek világra 2016 tavaszán.

Délelőtt és délután

A madárbarátok két időpontban és helyszínen csatlakozhatnak: 9.30-kor az erdei tornapályán, 14 órakor pedig Sóstón, a kanális Tölgyes utcai hídjánál.

Az aljnövényzet és a kullancsok miatt érdemes zárt cipőben és hosszúnadrágban érkezni!

KM-HP

Címkék: , ,hirdetés