Látogatóink többsége szélessávon néz minket

Illusztráció
Illusztráció
Az OECD 26 országban – köztük Magyarországon – hasonlította össze a szélessávú hozzáférést biztosító termékeket költség és teljesítmény szempontjából. A vizsgálat során 388 internetszolgáltató összesen 2586 szélessávú előfizetési csomagját elemezték.

A hozzáférést biztosító technológiákat tekintve megállapítható, hogy a 26 országban elérhető termékek döntő többségét (76 százalékát) a DSL adja, míg – és ez talán meglepő – a vezeték nélküli eszközök alkotják a második legjellemzőbb (mintegy 10 százalék) technológiát. Az elérhető termékek között mindössze 9 százalékot tesz ki a kábelhálózaton érkező internet. A vezeték nélküli hozzáférést biztosító technológiák, termékek jelentős – 50 és 18 százalék közötti – arányban vannak jelen az írországi, mexikói, új zélandi, valamint az ausztráliai piacon.


Portálunk látogatóinak
eloszlása
Internetkapcsolat
Eloszlás
Kábel/DSL
72,8%
Betárcsázós
7,9%
Vállalati és egyéb
19,3%

Meglepő eredményt hozott a DSL-alapú hálózat átlagos letöltési sebességének összehasonlítása, ugyanis itt óriási különbségek vannak az egyes országok között. Míg Svédországban, Franciaországban és Hollandiában az átlagos letöltési sávszélesség 5Mbps, addig például Mexikóban és Ausztráliában csak 1,2 körül van. Sajnos Magyarország jóval a 26 ország átlaga alatt, a harmadik legkisebb sávszélességgel rendelkezik (1,9 Mbps az átlag).

Az átlagos havi előfizetési díj a szomszédos Szlovákiában, valamint Finnországban, Németországban, Portugáliában és Csehországban a legalacsonyabb (havi 50 és 75 dollár között). Magyarország a középmezőny drágább országai közé tartozik az átlagos havi 140 dolláros eredményével.

Ha csak a lakossági csomagokat nézzük, akkor hazánk szintén a középmezőnybe tarozik (átlag 60 dollár körül), míg változatlanul Szlovákia és Németország a legolcsóbb (kb. 35-39 dollár).

Forrás:

Comparison of OECD Broadband Markets, 2006. május
http://www.internetnz.net.nz
hirdetés