Látványos fejlesztések

Látványos fejlesztések
Európai uniós tagságunk egyik legfontosabb előnye, hogy igénybe vehetjük a közösség által biztosított fejlesztési forrásokat.

Kolber István regionális fejlesztésért és felzárkóztatásért felelős tárca nélküli miniszter lapunkkal ismertette: Az unió az elmúlt években minden tagállamában egységesítette pályázati rendszerét. Létezik mezőgazdaságot, gazdasági versenyképességet, környezetvédelmi és munkahelyteremtő beruházásokat segítő keret, és létezik a Regionális Fejlesztési Operatív Program (ROP), mely talán a leglátványosabb beruházásokat foglalja magába.

Kolber szerint Magyarország jó tanulónak bizonyult: teljes egészében lekötötték a ROP-ra szánt pénzösszeget, közel 110 milliárd forintot használhat fel hazánk a következő években. A pályázatok nagy része még a tervezés és a megvalósítás szakaszában járnak, az összeg felhasználásának eredményeit azonban sok esetben már ma is láthatjuk, érzékelhetjük. Ez a jövőben még inkább így lesz: most fejeződnek be az első turisztikai fejlesztések, út- és városfelújítások, elindultak a képzési programok, amelyeket a ROP, a Regionális Fejlesztési Operatív Program keretéből finanszíroztak – mondta a miniszter.

Lapunkban hétről hétre megismerhetnek egy-egy beruházást, mely a helyi önerő mellett nagy százalékban ROP-os, uniós támogatásból készült nekünk, értünk.

– Palicz István –
hirdetés