Látványosan megújul a vízlépcső Tiszalökön

Látványosan megújul a vízlépcső Tiszalökön
Látványosan megújul a vízlépcső Tiszalökön - © Fotó: magyarepitok.hu
Tiszalök – A Kötiviép B Közép-Tisza Vidéki Vízépítő és Telekommunikációs Kft. 3,5 milliárdos beruházásban rekonstruálja a tiszalöki vízlépcsőt, mely biztosítja az Alföld főcsatornáinak vízellátását – olvasható a magyarepitok.hu portálon.

A fejlesztés célja a vízlépcső, mint kiemelt jelentőségű nagyműtárgy rekonstrukciója, amelynek révén a vízkészletekkel gazdálkodás feltételei javulnak.

Az 1950-es években felépített tiszalöki létesítmény az energiatermelés mellett duzzasztóműként is működik. Az építését az indokolta, hogy a Tisza szabályozása után a víz jóval gyorsabb lefolyása miatt időnként aszályok sújtották a mezőgazdaságot. A létesítmény másik kiemelt feladata biztosítani az Alföldet öntöző és ivóvízzel ellátó Nyugati és a Keleti főcsatorna friss vízellátását. Utóbbi adja Debrecen ivóvízkészletének jelentős részét.

A mostani fejlesztés tartalmazza a duzzasztómű, a hajózsilip, a medrek és partvédő művek, a mederelzáró kőgát, a parti létesítmények, a felvízi bal parti sólyatér csörlőzési rendszere, a vízerőműhöz csatlakozó létesítmények (terelőpillér, partfal, plató) rekonstrukcióját, valamint 86 ezer köbméternyi mederkotrást.
Tiszalökön a vízlépcső mellett egy másik jelentős fejlesztés is tart: az A-Híd újítja meg a tiszai hajók karbantartását biztosító sólyateret.

– KM –
hirdetés