Magyarország

2012.05.28. 10:08

Hongkongi adományokból felújított iskolát bontottak le Szecsuanban

Trebitsch Péter, az MTI tudósítója jelenti: Peking, 2012. május 28., hétfő (MTI) - Ledózeroltak egy hongkongi adományokból újjáépült középiskolát a délnyugat-kínai Szecsuan tartomány Mianjang (Mianyang) településén, a 2008. évi pusztító erejű földrengés egykori helyszínén.

Trebitsch Péter, az MTI tudósítója jelenti:

Peking, 2012. május 28., hétfő (MTI) - Ledózeroltak egy hongkongi adományokból újjáépült középiskolát a délnyugat-kínai Szecsuan tartomány Mianjang (Mianyang) településén, a 2008. évi pusztító erejű földrengés egykori helyszínén.

Az eset nagy visszhangot és közfelháborodást keltett a szárazföldi Kínában és Hongkongban. A közvélemény nyomására a hongkongi vezetés hivatalosan is fellépett az ügyben; Szecsuan tartomány "teljesen rossz lépésnek" nevezte a bontást.

Helyi információk szerint az épület a Wanda ingatlanfejlesztő vállalatnak volt útban, mert lakóparkot kíván kialakítani a térségben. Az egykori iskola újjáépítésére annak idején Hongkongból 3,65 millió hongkongi dollár (112 millió forint) érkezett az oktatási dolgozók szakmai szövetségétől és a hongkongi kormányzat elkülönített alapjából.

Az iskola 2010 márciusában kezdte meg újbóli működését és lerombolására május elején került sor. A tartományi szóvivő az eset kapcsán azt hangoztatta, hogy tisztelik az adományozók szándékait és vizsgálatot ígért.

A hongkongi különleges közigazgatási övezet kormányzata, amely közvetlen kapcsolatba lépett a szecsuani vezetéssel, kilátásba helyezte, hogy visszakéri 2 millió hongkongi dollárját, s a kérést - hongkongi sajtójelentések szerint - a szecsuani kormányzat megfontolás tárgyává tette. Felmerült, hogy a fennmaradó összeget is visszakérik az adományozók.

Mianjangból ellentmondó hírek érkeztek az üggyel kapcsolatban. A helyi vezetők először azt mondták, az iskola túlságosan kicsi volt, és ezért el kellett költöztetni, majd később "önző lépésnek" nevezték a bontást, és büntetést helyeztek kilátásba.

A helyi sajtó arról számolt be, hogy a település kormányzata 2010 decemberében már meghirdette a területet, amelyen az iskola is volt, és egy hónappal később már el is adta 390 millió jüanért (14,6 milliárd forint). Az illetékes hatóságokat azonban erről nem tájékoztatták.

A 2008-as Richter-skála szerinti 8-as erősségű földrengésnek hivatalos adatok szerint 87.449 halálos áldozata és több százezer sérültje volt; milliók váltak hajléktalanná. A tragédia - mások mellett - sok hongkongi magánszemélyt és intézményt indított adakozásra.

-MTI-

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!