Lázár Jánost nem, olvasónkat viszont beengedték a tiszadobi kastélyba

Akt.:
Tiszadobi kastély
Tiszadobi kastély - © Fotó: KM
Tiszadob – Elhíresült azóta a párbeszéd: – Jó napot kívánok, Lázár János vagyok, szeretnék bemenni a kastélyba. – Jó napot! Sajnos nem mehet be, zárva vagyunk. – De én Lázár János vagyok. – Én pedig Ica néni. És a kastély zárva van, ki van írva, hogy nem látogatható. – Nem ismer meg? – Nem. – Hát akkor viszontlátásra. – Viszontlátásra, fiatalember.

Meglepő és kissé fura történet esett meg az elmúlt év nyarán a Tisza folyó által szinte átölelt kicsi községben, Tiszadobon. Erről több sajtóorgánum, így például a Szabolcs Online is említést tett – írja olvasónk.

A történet röviden: Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető miniszter a munkáját végezve, de előre be nem jelentkezve szeretett volna bejutni az Andrássy-kastélyba. Igen ám, de a portás nem engedte be. Lázár János egyébként azért járt ott, mert tisztázni szerette volna a kastély megnyitásának csúszását, de miután szándékát nem jelezte előre, Ica néni pedig nem ismerte fel, kapun kívül maradt. Pech, de inkább örüljünk, hiszen végül a sok uniós pénz (2,2 milliárd) felhasználásával pazarul felújított kastélyt 2015 év végén megnyitották.

Ezután mindenki csodájára járhat, megnézhetik az érdeklődők. Mint ismeretes, Gróf Andrássy Gyula kastélya 1946–2007 között egy állami gyermekotthon székhelye volt, ahol az ország minden részéről (eleinte a II. világháború utáni) árva-félárva és a szülők által „ellökött” gyerekek kaptak menedéket, teljes ellátást és szeretetet. Hogy honnan tudom? Jómagam is éveken át voltam kastélylakó, sok sorstársammal egyetemben.

Minket bizony beengedtek

Két barátom és én 2014 nyarán meglátogattuk a volt otthonunkat. Mily szerencse, hogy bennünket nemcsak beengedtek, hanem az új helyen létrehozott gyermekotthon igazgatója, Bertalan László végig is kalauzolt minket a kastély minden szegletében!

Szép, tüneményes lett a felújított kastély, mely immár a 21. század követelményeinek megfelelő technikai felszereltséggel (tűz- és betörésvédelem, kamerák, modern fűtés, lift, szellőztetés) büszkélkedhet. Sajnos, az épület környezetében, az infrastruktúra létrehozásában még nagyon sok a tennivaló. Hogy mikor lesz minden rendben a kastély körül, ma még nehéz megmondani, de bizakodunk. Mi, volt kastélylakók és a sok látogató is.

Úgy tudom, jelenleg a kastély üzemeltetője az Emberi Erőforrások Minisztériumának gyermekvédelmi főigazgatósága. Kár volna veszni hagyni a további fejlődés kínálkozó lehetőségét!

– Kutnyik Pál, Szeged –
hirdetés