Leányanyák és gyermekek oltalmazó otthonai

Akt.:
Leányanyák és gyermekek oltalmazó otthonai
© Fotó: Dodó Ferenc
Nyírszőlős – Európai uniós forrásból felújított családotthonokat adtak ás áldottak meg.

Felújított – anyák és gyermekek együttes elhelyezését biztosító – lakásotthont adott át ünnepélyes keretek között kedden Nyírszőlősön a Szent Lukács Görögkatolikus Szeretetszolgálat. A megszépült házat Szocska A. Ábel, a Nyíregyházi Egyházmegye püspöke áldotta meg. EFOP-os pályázati forrásból, vagyis mintegy 200 millió forintból, illetve a főegyházmegye hozzájárulásából Nyírszőlősön összesen négy, Hajdúnánáson pedig öt lakásotthont varázsoltak újjá, külső hőszigeteléssel, napelemekkel, és fűtési rendszerrel ellátva, külső-belső festéssel és új belső burkolatokkal téve.

Ünnepi beszédében főtisztelendő Szocska A. Ábel püspök hivatalosan is bejelentette, hogy a Nyíregyházi egyházmegye és a Metropólia között régóta folyó tárgyalások eredményeképpen január 1-jétől a gyermekvédelmi központot – beleértve a az ünnepség helyszínéül szolgáló leányanya-otthont is – a Nyíregyházi Egyházmegye tartja majd fenn, illetve működteti. A korábbi fenntartó, a hierarchák tanácsának döntése értelmében metropóliai feladatkörben, vagyis magasabb szinten folytatja a munkát. Megnyugtatta a szeretetszolgálat dolgozóit, hogy mindenkinek a munkájára számítanak, majd közölte, hogy a régi-új intézményhálózatot a gyermekek megajándékozójának, Szent Miklósnak a pártfogásába ajánlják, és róla nevezik el.

Azt már az intézményhálózatot jelképesen is átadó Ungvári Sándor, a Szent Lukács Görögkatolikus Szeretetszolgálat igazgatója idézte fel, hogy miután 2011-ben gyermekvédelmi tevékenységet vállaltak, és látták, hogy a leányanyák abortuszt fontolgatnak, akkor döntöttek úgy, hogy saját leányanyaotthont létesítenek, amiből most már Hajdúnánáson is van egy. – A mindenkori hatályos törvények szerint egy kiskorú korábban csak 3 év feletti, ma pedig 12 év feletti gyermekével kerülhet családotthonokba. Így viszont mára mintegy félszáz kicsi születhetett meg, s nevelkedhet családias környezetben – tudatta.

Az ünnepség végén Fényes Zsolt megbízott intézményvezető arról tájékoztatta lapunkat, hogy az 1-es számú lakásotthonban a felújítás lehetővé tette, hogy vizesblokkot, szakmai irodát, valamint egy fejlesztő és egy pszichológus szobát is kialakítsanak. Az egykori alagsori garázs helyén létesült kapcsolattartó szoba is, ami azért különleges, mivel mostantól a leányanyák itt fogadhatják a hozzátartozóikat, vagy éppen a gyermekük édesapját.

– Ebben a házban összesen öt anyát tudunk elhelyezni az öt gyermekével, és a bentlakók 2013 óta folyamatosan cserélődnek. A szülők itt családias környezetben megtanulhatják a gyermekük gondozását, így arra is van remény, hogy az egyházi és a társadalmi normákat elsajátítva, és a hazagondozásnak köszönhetően később önálló, teljes életet éljenek a társadalom részeként. Ez a ház is külön szakmai egység, ahol a vezető nevelő munkáját egy gyermekvédelmi asszisztens és négy gyermekfelügyelő, pszichológus és fejlesztő pedagógus segíti. Egyébként a rendszerben 103 ellátottat tudtunk elhelyezni három megyéből – avatott be a részletekbe Fényes Zsolt.

MJ
hirdetés