Lebontanák a szeméthegyet

A közútkezelő reméli, hogy aki egyszer bekapcsolódott az akcióba, nem dobja ki a szemetet az autója ablakán
A közútkezelő reméli, hogy aki egyszer bekapcsolódott az akcióba, nem dobja ki a szemetet az autója ablakán - © Fotó: Magyar Közút
Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza – A Magyar Közút Nonprofit Zrt. április 29-én indítja szemétgyűjtési akcióját „Jobb, ha el se dobod!” címmel. Az akcióhoz még szerdán is várják az önkéntesek csatlakozását online formátumban, a kezdeményezés netes felületén.

Országos kezdeményezés

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. 93 mérnöksége évente egy kisebb megyeszékhely éves kommunális hulladékának megfelelő mennyiségű, mintegy 12 500 tonna hulladékot gyűjt össze az országos közutak mellől. A társaság tavaly 60 ezer órát fordított szemétszedésre, mérnökségenként átlagosan 637 órát, azaz több mint két és fél hónapnyi időt töltött a szemétszedéssel.

– Az akcióval a társaság azt szeretné elérni, hogy rövid távon is érzékelhető legyen a szemléletváltozás, ugyanis csak az idén mintegy 1,5 milliárd forintot költ el a szemétszedési munkákra, melynek döntő többségét az illegálisan lerakott hulladék összegyűjtése és elszállítása teszi ki. Ez az összeg elegendő lenne 60 ezer tonna melegaszfalt beszerzésére vagy két biztonságosabb körforgalmú csomópont építésére, de akár 15 kilométernyi mellékút teljes körű felújítására. Vagyis a szemetelők miatt kevesebb burkolatjavítási, kaszálási, burkolatjelfestési, táblázási, felújítási és fejlesztési munkát tud elvégezni a Magyar Közút Nonprofit Zrt. – közölte Pécsi Norbert Sándor sajtószóvivő.

Szakmai felügyelet

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. a Föld napjához kapcsolódva tűzte ki országos szemétgyűjtési akciójának időpontját. Az önkénteseknek térítés nélkül kesztyűt, láthatósági mellényt és zsákokat biztosítanak, valamint gondoskodnak az összegyűjtött hulladék maradéktalan elszállításáról is. Az utak menti szemétszedéshez a cég szakmai felügyeletet is biztosít, szükség esetén ideiglenes forgalomkorlátozást vezet be.

ÉKN


Közutasok önkéntesekkel

Az idei tavaszi akcióban a társaság 93 mérnöksége, 19 megyei igazgatósága és a budapesti, központi szervezete is részt vesz, így április 29-én több ezer közutas egyszerre dolgozik majd az önkéntesekkel az utak menti szemét összegyűjtésében és elszállításában. Hasonló összefogásra néhány héttel ezelőtt volt példa, amikor március végén 2 720 közutas vett részt a TeSzedd! akcióban, melynek során 120 helyszínen egyetlen nap alatt 250 tonna illegálisan kidobott szemetet gyűjtöttek össze.
hirdetés