Lebontják a vásárosnaményi régi Tisza-hidat

Akt.:
Tisza-híd - KM Archív
Tisza-híd - KM Archív
Nyíregyháza, 2013. január 25., péntek (MTI) – Lebontják a vásárosnaményi régi Tisza-hidat, amely mellett új épült, és azt december 21-én megnyitották a forgalom előtt – közölte a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő (NIF) Zrt. pénteken az MTI-vel.

A tájékoztatás szerint a régi híd elbontásához a Nemzeti Közlekedési Hatóság kedden adta ki az engedélyt, és a munkálatok előkészületei pénteken kezdődtek meg.

Az elhasználódott, felújításra már alkalmatlan régi híd végleges elbontása várhatóan május végéig megtörténik. A vásárosnaményi régi Tisza-híd 1949-ben épült acélszerkezetekből, vasbeton pályaelemekkel. A tiszai átkelő 2007-re – a folyamatos felújítások ellenére – erősen elhasználódott, akkor 20 tonnás súlykorlátozást kellett elrendelni rajta. Két évvel később, 2009. március 4-én a hidat ideiglenesen le kellett zárni a forgalom elől, mert repedést észleltek fő tartóelemén. A szakértői vizsgálatok szerint a repedés mélysége csak egy milliméteres volt, így másnaptól – a 20 tonnás súlykorlátozást megtartva, egyirányú forgalom mellett – újra használhatták a hidat a közlekedők.

A szakértők szerint a híd teljes felújítása nem lett volna gazdaságos, ezért új átkelő építését határozták el az illetékesek. Az új híd a múlt év végére készült el, és karácsony előtt nyitották meg a forgalom előtt. A létesítmény 4,2 milliárd forintból épült, 100 százalékig hazai forrásból. A 216,6 méter hosszú, két forgalmi sávos acélhídon korszerű közvilágítást alakítottak ki, illetve gyalog- és kerékpárutat is létesítettek a szélén.

Az új híd a NyíregyházaBeregszász közötti, a beregsurány-asztélyi magyar-ukrán határállomásra vezető 41-es számú főút forgalmának átkelését biztosítja a Tisza felett. Az átkelő Vásárosnaményon túli végénél körforgalom is épült, amely segíti a térség másik két, a barabás-mezőkaszonyi és a lónya-haranglábi magyar-ukrán közúti határállomás irányába történő le- és felhajtást a 41-es főútról.








hirdetés