Sport

2014.06.26. 19:19

Mint a strandröpi, de lábbal, fejjel

Nyíregyháza -  A lábtengózás közkedvelt időtöltés a focit kedvelőknek. A lábröplabda (footvolley) egy olyan sport, mely egyesíti a strandröplabda és a hagyományos futball jellemző tulajdonságait.

Nyíregyháza -  A lábtengózás közkedvelt időtöltés a focit kedvelőknek. A lábröplabda (footvolley) egy olyan sport, mely egyesíti a strandröplabda és a hagyományos futball jellemző tulajdonságait. A lábröpit ki más, mint egy brazil, nevezetesen Octavio de Morales találta ki 1965-ben Rio de Janeiroban, a Copacabanán. Kezdetben a footvolley csapatokban öt fő volt a pályán egyszerre, ma már miként a strandröpiben ketten alkotnak egy csapatot.

A lábröplabda egyesíti a strandröplabda és a hagyományos labdarúgás szabályait. Itt sem lehet használni a kezet, de azon kívül bármely testrésszel véghez vitt labdaérintés szabályos.

A röplabdához hasonlóan itt is lehet passzolni, de a három érintés szabálya itt is életben van. Pontot akkor lehet szerezni, ha a labda érinti az ellenfél térfelén a talajt. A legjellemzőbb érintés a fej, illetve a testtel történő labdaérintés.

A magas szinten játszó játékosok már a "leütést" is lábbal oldják meg, ami igen látványos a játék során. A mérkőzések pontozása megállapodás kérdése, ha egy szettes mérkőzésre gondolunk, akkor általában 25 pontig megy a játék, ha három szettes, akkor van, hogy egy-egy szett csak 15 pontig tart, illetve a harmadik szett 11 pontig játszandó. A pálya mérete megegyezik a strandröplabda pálya méretével.

Nos, akinek felkeltette az érdeklődését, ki is próbálhatja, mert megfelelő számú jelentkezés esetén július 12-én a nyíregyházi Városi Stadion strandröpi pályájára szerveznek egy tornát. Érdeklődni Gráf Leventénél lehet (30/799-6120).

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!