Legalja

Legalja
© illusztráció: archív
Sok víz lefolyik még a Tiszán és a Bodrogon mindaddig, amíg magukhoz térnek a sokkból a kárvallottak. Mert dőreség lenne azt feltételezni, hogy cseppfolyós következmények nélkül maradna a száraz hír: elmarad az idén július 15–19-ére tervezett Kingdom of Hegyalja. Ladányi Tóth Lajos jegyzete.

Való igaz, hogy több is veszett Mohácsnál, ám sosem hálás teendő beismerni a csatavesztés tényét. Fő a fejük a szervezőknek: délibábbá vált a kánikulában mindaz, amiért korábban hegyeket mozgattak meg. Hiába iparkodtak azért, hogy a rendezvény gazdaságossá váljon, fáradozásuk zátonyra futott. A Hegyalját hirdető óriásplakátok miniatűrré zsugorodtak.

Nem szokványos, hogy egy ekkora nagyságú programsorozatot bő két héttel a kezdés előtt fújnak le, de még mindig kevesebbet buktak, mintha tovább vártak volna az elkeserítő kinyilatkoztatással. Valójában kit érint meg ez? Kire hat? Ki hullajt könnyeket? Kinek fog hiányozni? A legendás Hegyalja Fesztivál örökébe egyéves kihagyás után lépő, aztán villámgyorsan hátat fordító Kingdom of Hegyalja a 123 ezres látogatottsággal büszkélkedő soproni VOLT Fesztivál idején húzta le a rolót. A jegyeket és a bérleteket visszaváltják, a szállásadók, a vendéglősök meg nagyokat pislognak és hümmögnek, hisz tehetetlenek – újratervezés indul.

Az elmaradás oka meglehetősen speciális: a négy fesztiválterületből hármat nem tudtak volna használni. Bukott a borsod-abaúj-zempléni–szabolcs-szatmár-beregi koprodukció, még ha fáj is a beismerés. Azóta a Nightwish koncertjének már találtak új helyszínt, mehetnek aznap a Pecsába, ahol a tervezett napon látják őket és a rajongókat tárt karokkal. Mégis másabb a Pecsa Music Garden feelingje, mint a Tisza-parti party a Nagy-Kopasz árnyékában. A Hegyalja feltámasztása kudarcot vallott a fesztiválbőségben. A tokaj-rakamazi egyben hasonlít a sopronira: volt.

Ladányi Tóth Lajos
hirdetés