Legfeljebb 240 liter üzemanyag szállítható mentességgel

Legfeljebb 240 liter üzemanyag szállítható mentességgel
Miskolc – Mennyi üzemanyagot tárolhat és milyen feltételekkel valaki az otthonában, illetve telephelyén? Milyen szabályoknak kell megfelelnie? Mit ellenőrizhet, és miért büntethet a hatóság? Erre kerestünk és kaptunk választ az illetékestől.

– Az Országos Tűzvédelmi Szabályzat szigorúan szabályozza az éghető folyadékok tárolását és szállítását. – nyilatkozta Rinyu Zsuzsanna, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője. – A jogszabály rendelkezései értelmében a lakásban, illetve üdülőegységben benzinből legfeljebb 20 liter, gázolajból legfeljebb 60 liter mennyiség tárolható, azonban a szabályzat több kivételt is tartalmaz. Tetőtérben és talajszint alatti helyiségben fokozottan tűz- és robbanásveszélyes folyadék, pl. benzin nem tárolható, illetve mindennemű tárolás tilos tűzgátló előtérben, füstmentes lépcsőházban és előterében. Éghető folyadékot csak a folyadék hatásának ellenálló, jól zárható edényben szabad tárolni, éghető hulladékoktól, száraz aljnövényzettől mentes helyen.

Megtudtuk azt is, hogy egy helyiségben benzin és gázolaj, mint eltérő tűzveszélyességi fokozatú folyadék együtt csak akkor tárolható, ha az edények egymástól jól láthatóan, elkülönítve vannak csoportosítva. Telephelyek esetében némiképp más a helyzet, hiszen ezek létesítéséhez a tűzoltóság, mint szakhatóság hozzájárulása szükséges, a dokumentáció tartalmazza az éghető folyadékok tárolására vonatkozó szabályokat is. Aki a tűzvédelmi előírásokat megszegi, tűzvédelmi szabálysértést követ el, és hatvanezer forintig terjedő pénzbírsággal sújtható.

Az ADR részletesen tartalmazza

Arra a felvetésünkre, hogy hogyan, és milyen feltételekkel szállítható és maximum mennyi üzemanyag tankolható Rinyu Zsuzsanna elmondta: a benzin és gázolaj szállítására a veszélyes áruk nemzetközi közúti szállításáról szóló európai megállapodás (ADR) rendelkezései vonatkoznak.

– Az ADR részletesen tartalmazza a járművek jelölésére, a szállítás dokumentálására, a járműszemélyzet képzésére vonatkozó szabályokat, de lehetővé teszi a mentességgel történő szállítást is. – magyarázta a szóvivő. – Magánszemély legfeljebb 240 liter gyúlékony folyékony anyagot (benzint vagy gázolajat) szállíthat mentességgel, maximum 60 literes edényzetben. A vállalkozó fő tevékenységi körében meghatározott feladatának ellátásához (pl. mezőgazdasági, építőipari tevékenység) egy edényzetben 450 liter, de összesen legfeljebb 999 liter gázolajat szállíthat mentességgel, ebben az esetben a tevékenység igazolása szükséges. Személygépjárműben éghető folyadékot tartalmazó edények csak abban az esetben szállíthatók, ha a vezetőn kívül a gépjárműben legfeljebb egy fő tartózkodik, és szállítás közben az éghető folyadékot tartalmazó edényeket úgy kell elhelyezni, hogy azok ne borulhassanak fel vagy sérülhessenek meg, és jól zárható fedéllel rendelkezzenek. Tömegközlekedésre használatos járművön, valamint teherszállító járművön személyszállítással egy időben éghető folyadékot tartalmazó edények nem szállíthatók.

ÉM-JLI
hirdetés