Legfontosabb: a gyermek érdeke

Sikerek és kudarcok
Sikerek és kudarcok
Nyíregyháza – Számos elismerésre méltó sikerről számolt be a kedden tartott munkaértekezletén a megyei önkormányzat Területi Gyermekvédelmi Központjának első embere, Lippai Gergely.  video

Eredmények és tapasztalatok
Pozitívumok: a családgondozói
tevékenység színvonala, a tanköteles korú gyerekek beiskolázási mutatója
és a lezárult örökbefogadások száma egyaránt emelkedett. Fontos a gyermek
családba történő visszakerülésének előmozdítása, a vérszerinti kapcsolatok
erősítése.

Problémák: a szakmai létszámhiány, a négynél nagyobb létszámú
testvérek együttes elhelyezése, a nevelőszülői hálózatban előforduló gyermekbántalmazás

Fejlesztések: A Nyírszőlősi Befogadó-és Gyermekotthonban játszóudvar
épült, udvari játékokat szereztek be, a konyhai berendezés és az étkező
is megújult. Ibrányban is javultak a tárgyi feltételek. A központi épület
klímaberendezést, új telefonközpontot, fénymásolót, számítógépeket és
egy új személygépkocsit kapott. Hajdúszoboszlón tető-, gázkazán és gáztűzhely-csere
történt.

Az igazgató a tavalyi esztendő kudarcait sem rejtette véka alá, nyíltan szólt a megvalósításra váró további feladatokról, célokról.

Az egészségügyi főiskola nagyelőadójában elhangzott: a nevelőszülőnél élő gyermekek közül mintegy félezernek van kapcsolata vérszerinti családjával, amely jelentős emelkedés a korábbi évekhez képest. A szakmai vezetése nagy hangsúlyt fektet a családgondozás hatékonyságának növelésére, a kapcsolattartás erősítésére. A nevelőszülők egyre jobb színvonalon végzik munkájukat, olykor azonban előfordulnak problémák. Ilyen például a gyermekbántalmazás, amely ellen azonnal, következetesen és keményen fel kell lépni.

Kistetvért hozott a gólya

– Lényeges, hogy jogaikkal és kötelességeikkel egyaránt tisztában legyenek a felek, partnerként, kompromisszumkeresően közeledjenek egymáshoz. Miként tavaly, idén is jelentős takarékossági intézkedések történtek, a „nadrágszíj” egyre szorosabb. Sem a nyírszőlősi, sem az ibrányi gyermekotthon nem üzemel teljes kihasználtsággal, hiszen bármikor készen kell állnunk újabb fiatalok fogadására. Utóbbi helyen többnyire fiúk laknak, mert a nagyobb lányok a környezet „speciális adottságai” miatt veszélyeztetettek – mutatott rá  Lippai Gergely.

A nyírteleken élő Varga Szilvia hat éve áll helyt nevelőszülőként. Egyetlen vér szerinti gyermekének, Bettinának immár négyszer hozott kistestvért az „állami gólya”. Pistike két hetes korától másfél éves koráig vendégeskedett a háznál, Anna élete első öt hónapját töltötte Szilvia karjaiban. – Szívszorító volt a búcsúzás, amikor örökbefogadóik elvitték őket. Saját lányom mellett jelenleg két kislányról, az őt éves Bernadettről és a 14 hónapos Mariettáról gondoskodom nevelőszülőként.

– Palicz István –
hirdetés