Legkorábban jövő nyáron lehet népszavazás a Fidesz kezdeményezéséről

Jövő nyár lehet a legkorábbi időpont, amikorra kiírható a Fidesz és a KDNP által javasolt népszavazás. Kolláth György alkotmányjogász szerint több kérdés is aggályos lehet.

A hét kérdésből álló népszavazási kezdeményezést a két ellenzéki párt már benyújtotta az Országos Választási Bizottságnak (OVB). A hitelesítésről a testületnek harminc napon belül kell határozatot hoznia, a döntést pedig a Magyar Közlönyben is közzé kell tenni – mondta el a Független Hírügynökségnek Kolláth György.

Az OVB határozata ellen 15 napig van lehetőség jogorvoslatra. A jogorvoslatról már az Alkotmánybíróság dönt sürgősséggel, de kötött határidő nélkül. Ez a határozat 2007 első hónapjaira várható. Ezután indulhatna a legfeljebb 4 hónapig tartó aláírásgyűjtés. Ha ez befejeződött és hiteles, akkor az Országgyűlés 15 napon belül formális határozatot hoz a népszavazás kiírásáról, a köztársasági elnök pedig kitűzi a konkrét időpontot – közölte az alkotmányjogász. Hozzátette: a népszavazás legkorábbi időpontja 2007 nyara lehet.

Az alkotmányjogász szerint az ellenzéki pártok kérdései között van alkotmánysértő és vannak olyanok is, amelyeket nagyon alaposan meg kell vizsgálni. Kolláth György úgy fogalmazott: szerinte a miniszterelnök és a miniszterek fegyelmi felelősségéről szóló kérdés jogilag nonszensz és alkotmánysértő, a többi között azért, mert az Alkotmány rögzíti, hogy nem lehet népszavazást tartani a parlament hatáskörébe tartozó személyi kérdésekről.

Az alkotmányjogász további kérdéseket is problémásnak vélt, például a vizitdíj és a nyugdíj kapcsán. Ha a tervezett parlamenti döntések megszületnek, azok szerepelnek majd a jövő évi költségvetésben, így ezekkel kapcsolatban már nem írható ki népszavazás.További hírek a Magyarország kategóriából

Sporthírek


hirdetés