Legyünk inkább fontolva haladók!

Legyünk inkább fontolva haladók!
Amikor Tiszabercelre hazamegyek, egy, a nevéhez sajnos túlságosan is hű kereszteződés fogad: három kereszt jelzi, hogy emberéleteket követelt a figyelmetlenség. Száraz Ancsa jegyzete

Egy hatéves gyerek, egy fiatal holland lány és egy idősebb férfi halt meg az utak találkozásánál, ahová figyelmeztető tábla csak azután került, amikor már virágok, s koszorúk tudatták: sokan úgy hajtottak tovább, hogy nem is tudták, kinek van elsőbbsége.

Nincs olyan év, hogy ketten–hárman ne zuhannának az út menti csatornába, súlyos sérüléseket szenvedve és okozva. Mert mindenki siet, a jelzésekre nem figyel, a többi közlekedő pedig mintha ott sem lenne…

A napokban elkészült egy térkép, mely az ország baleseti gócpontjait jelöli, ránézve nem látunk mást, mint egymás hegyén-hátán lévő, háromszöggel ölelt felkiáltójelet.

Jelek ezek, melyek az utak mellett gyertyák formájában intenek lassabb, megfontoltabb haladásra, de vajon minden érintetthez eljutnak? Megnézi-e valamennyi közlekedő, látja-e, hol leselkedik rá veszély? Mert ha nem, hiába a belefektetett munka, a remek ötletnek nem lesznek látható, kézzelfogható eredményei.

És bár nem vagyok közlekedési szakember, szerintem többet érne egy-egy táblát kitenni az érintett kereszteződés elé vagy veszélyes útszakasz mellé, s a lehető legnagyobb betűkkel kiírni: itt már emberek sérültek vagy haltak meg, vigyázz te is!

– Száraz Ancsa –
hirdetés