Lehullt a lepel: megvannak Debrecen borai

A csütörtöki sajtótájékoztatón
A csütörtöki sajtótájékoztatón - © Fotó: Kiss Annamarie
Debrecen – A tavalyinál is több vörös- és fehérbort, valamint pezsgőt neveztek az idei Debrecen Város Bora versenyre – hangzott el a csütörtöki sajtótájékoztatón. A megmérettetésen 67 pincészet 126 tétele versengett Debrecen Város Fehér Bora, Debrecen Város Vörös Bora és Debrecen Város Pezsgője kategóriákban. A szakmai és a társadalmi zsűri szigorú szabályok szerint választotta ki a győzteseket, akik idén is Debrecen Város Bálján vehetik majd át elismerésüket, s jogosultak az éremcímke használatára.

Papp László polgármester csütörtökön sajtótájékoztatón hirdette ki a győzteseket. A zsűri döntése alapján Debrecen Város Fehér Bora a Demetervin Pincészet által készített 2017-es évjáratú Délceg furmint és hárslevelű házasítás, Debrecen Város Pezsgője a Sauska Pincészet által előállított száraz furmint-hárslevelű-chardonnay fehér pezsgő, Debrecen Város Vörös Bora pedig Vida Péter szekszárdi pincészetéből a 2016-os évjáratú Ölelés fantázianevű merlot lett.

Fotó: Kiss Annamarie

A versenyen pincészetek és egyéni termelők vehettek részt Magyarország valamennyi borvidékéről. A megmérettetés során a nemes italokat a titokszobai előkóstolás után egy szakmai és egy társadalmi zsűri úgynevezett vakkóstolással pontozta. A zsűri elnöke Dr. Fiáth Attila nemzetközi borakadémikus, a Corvinus Egyetem professzora volt.

Szorosabb kapcsolat

– Nagyon fontos egy fejlődő, a gasztronómiájára büszke város életében, hogy a magyar borkultúra vonatkozásban is segítse az egyre magasabb minőségű borokat alkotó magyar pincészeteket – hangsúlyozta a polgármester. A sajtótájékoztatón a Demetervin tulajdonosa, Demeter Endre és Rakaczki Gábor, a Sauska Tokaj Kft. főborásza örömtelinek és megtisztelőnek nevezte az elért sikert. – Ilyen módon részévé válni a legjobban fejlődő magyar városnak nagyon fontos feladat Tokaj számára. Csak száz kilométer közöttünk a távolság, s ha van Debrecen városának borvidéke, sajátnak érzett kirándulóhelye, a tokaji világörökségi borvidék és a Zemplén bizonyára az – fejtette ki Demeter Endre.

Fotó: Kiss Annamarie

– 2011 óta készítünk pezsgőt, akkor még csak kísérletként indult, de mára stabil részévé vált a tevékenységünknek – fogalmazott Rakaczki Gábor. – A tokaji borvidék városunk számára egy óriási lehetőség, ezért 2018-ban az önkormányzat megvásárolt Mád önkormányzatától egy ingatlant a település központjában, melyet Debrecen érdekében szeretnénk – elsősorban turisztikai céllal – hasznosítani – mondta Papp László.

PtkI
hirdetés