Lejárt a bejelentési határidő

Lejárt a bejelentési határidő
Pénteken lejárt a flóbert pisztolyok bejelentésének határideje, aki engedély nélkül tart ezután ilyen fegyvert, akár nyolc év börtönt is kaphat– tudtuk meg dr. Tisza Miklós r. alezredestől a Megyei Rendőr-főkapitányság Igazgatásrendészeti Osztály vezetőjétől.

– Egy 2004-es törvény és egy kormányrendelet írja elő, hogy július 1-jétől csak engedéllyel lehet beszerezni és tartani 7 és fél joule, vagy annál kisebb csőtorkolati energiájú fegyvereket.

Szombattól ( július 1-től) ezekre a fegyverekre tartási engedély kérelmet már csak igazolási kérelemmel együtt lehet benyújtani. (Igazolási kérelem az, amikor az ügyfél hitelt érdemlően bizonyítja, hogy miért mulasztotta el a határidőn belüli bejelentést)

– Az ügyintézést a lakóhely szerinti rendőrkapitányságon kell kezdeni. Ezután a kérelem benyújtásakor kiadott átvételi elismervénnyel együtt kell elmenni a Polgári Kézilőfegyver és Lőszervizsgáló Kft.-be, a Budapest III. kerületi Gyöngysor u. 6. szám alá, vidékieknek és pestieknek egyaránt. Az ott kiadott tanúsítványt 180 napon belül kell bemutatni az engedélyező rendőrhatóságnak.


Súlyos bűncselekmény
Aki vállalja a kockázatot, hogy
nem jelentette be, számoljon azzal, hogy súlyos bűncselekményt követ el
– lőszerrel, lőfegyverrel való visszaélést–, és 2-től 8 évig terjedő szabadságvesztéssel
büntetendő.

Országos viszonylatban eddig 8918-an jelentették be a rendőrkapitányságokon, hogy flóbert fegyverük van. Megyénkben 430 személy kérte meg a tartási engedélyt. Az utóbbi napokban jelentősen nem emelkedett a bejelentők száma, ebből arra is lehet következtetni, hogy aki rendelkezik ilyen fegyverrel azok többsége megkérte a tartási engedélyt. Hiszen a költsége is mindössze 3 ezer forintba került.

– Fullajtár András –
hirdetés