Lejárt a területi listák beadási határideje

Tizenként párt 142 területi listát indítana az idei országgyűlési választásokon. Ezek közül 118-at már nyilvántartásba vett az Országos Választási Iroda, a többiről 3 napon belül határoznak

Mivel a területi listaállítás határideje hétfő délután lejárt, így már csak országos listákat adhatnak be a már nyilvántartásba vett jelölő szervezetek, erre kedd délután 16 óráig van lehetőségük.

Országos listát idén 10 párt vagy jelölő szervezet állíthat, ebből 5-öt már nyilvántartásba vett az Országos Választási Bizottság. A Magyar Szocialista Párt listáját még a múlt hét pénteki ülésen elfogadta a testület, hétfőn pedig a Szabaddemokraták Szövetségének, a Fidesz Magyar Polgári Szövetség-KDNP, és a Keresztény Demokrata Párt Keresztény Szociális Centrum Összefogás beadványát is elfogadta az OVB.

A parlamenti pártok közül tehát jelenleg az MDF az egyetlen, aminek még nincs elfogadott országos listája.

Ritkó Emilía, az Országos Választási Iroda vezetője emlékeztetett rá, a múlt hét pénteki határidőig 48 pártot vettek nyilvántartásba, közülük 24-en indítanak egyéni jelöltet. 12 párt pedig listát is állított, közülük 10-nek van lehetősége országosan is megmérettetnie magát.

Az Országos Választási Iroda vezetője beszámolt arról is, minden eddiginél több panasz érkezett az ajánlószelvények gyűjtésével kapcsolatban és sok helyen hamisították a kopogtató cédulákat, voltak amiken többször is ugyanazok az adatok szerepeltek, de olyan esetek akadtak, ahol halott emberek nevében adták le az ajánlószelvényeket.
hirdetés