Lejárt a türelmi idő: aki nem kaszál, büntetik

A légi felderítések eredményesek
A légi felderítések eredményesek - © Archív fotó: Pusztai Sándor
Nyíregyháza – A parlagfű-allergiások folyamatosan szenvednek a kellemetlen tünetektől.

Míg egyesek latin neve után ambróziának, az istenek eledelének tartják, mások az egyik legkártékonyabb gyomnövénynek mondják a parlagfüvet. Mellettük áll a sok százezer allergiás, akik a két héttel korábban jött virágzás miatt már most szenvednek a túlérzékenység tüneteitől: tüsszögnek, orrdugulásra vagy éppen orrfolyásra panaszkodnak, kapar a torkuk, duzzadt a nyálkahártyájuk.

Bár a parlagfű irtása mindenki számára kötelező, Magyarország az egyik leginkább fertőzött terület Európában. Az érintett területek tulajdonosai július 1-jéig kaptak időt arra, hogy földjeiket gyomtalanítsák, a hónap elejétől azonban komoly büntetésre számíthatnak, akik elmulasztják kötelezettségüket. Az érintett közterületeken folyamatosan irtják a parlagfüvet.

Korábban kezdett virágozni a parlagfű – adta ki június végén a figyelmeztetést a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih). Országosan a földön és a levegőből is keresik a parlagfűvel borított területeket. A tét nem kicsi: a földtulajdonosokat több milliós bírság is sújthatja, ha nem irtják az allergén gyomnövényt.

Mindenkire vonatkozik

– Az egyik legagresszívabb gyomnövényről van szó, hazánk pedig Európa parlagfűvel leginkább fertőzött területeinek egyike, éppen ezért szigorúan be kell tartani a parlagfű elleni védekezés szabályait a földtulajdonos gazdáknak. Ez a termelők érdeke is, hiszen a parlagfű elnyomja a kultúrnövényeket, felhasználja a talaj tápanyag- és vízkészletét, ezáltal jelentős terméskiesést okozhat – figyelmeztet a hivatal.

A kertekben és a belterületeken a leghatékonyabb, de környezetkímélő védekezési mód a gyomlálás, míg a gyepterületeken a rendszeres, vegetációs időben három-négy alkalommal, alacsony tarlómagassággal elvégzett kaszálás lehet célravezető. A tartós eredmény érdekében kiemelten fontos a virágzás és a magképződés folyamatos megakadályozása – áll a Nébih közleményében.

A hivatal azt javasolta, hogy azok a földtulajdonosok, akik még nem gondoskodtak a használatukban levő ingatlanok parlagfű-mentesítéséről, minél előbb tegyenek lépéseket a gyomnövény kiirtására, mert a gondatlan gazdák július 1-jétől bírsággal sújthatók. A mentesítési kötelezettség mindenkire vonatkozik: a mezőgazdasági növényekkel hasznosított külterületi szántóföldeken, rét-legelőkön, ültetvényeken, erdőtelepítésekben, az utak mentén, a belterületi kiskertekben, a közterületeken, játszótereken, parkokban és építési területeken – tudatta a Nébih. Közleményük szerint a növényvédelmi bírság a parlagfűvel fertőzött terület nagyságától függően 15 ezertől ötmillió forintig terjedhet.

Az ellenőrzést a vegetációs időszak végéig külterületen a földhivatalok, belterületen a helyi önkormányzat jegyzője, illetve a megyei kormányhivatalok szakemberei végzik.

Visszatérnek az ellenőrök

– Eddig nem kellett bírságot kiszabniuk vagy eljárást kezdeményezniük a felügyelet munkatársainak, felszólításra mindenki rendbe tette a kifogásolt területet. Egyre kevesebb a városban a parlagfűvel szennyezett közterület – válaszolta lapunk megkeresésére Bodrogi László.

– Eddig a Nagykörúton belüli és a városból kivezető főbb utcákat ellenőriztük, jövő héttől a megyeszékhely kertvárosias, zártkertes részein folytatjuk a munkát – mondta a nyíregyházi közterület-felügyelet vezetője.

– Ha munkatársaink a járőrözés során azt tapasztalják, hogy az ingatlannal határos közterület gyomos, elhanyagolt, akkor felszólítják az ingatlan tulajdonosát, hogy kötelezettségének tegyen eleget a megadott rövid határidőn belül. Ha ez nem történik meg, akkor visszaellenőrzéskor, ha találkoznak az ingatlan tulajdonosával, helyszíni bírságot szabhatnak ki vagy eljárást kezdeményezhetnek. Amennyiben az ingatlannal határos közterület parlagfűvel szennyezett, akkor egyből helyszíni bírságot szab ki vagy eljárást kezdeményez a felügyelő. A helyszíni bírság 50 ezer forintig terjedhet, közigazgatási, hatósági eljárás keretében magánszemély 200 ezer forintig, jogi személyek és jogi személyiséggel nem rendelkező szervezetek kétmillió forintig terjedő közigazgatási bírságra számíthatnak – számszerűsített Bodrogi László.

Amennyiben parlagfüvet lát valaki a lakókörnyezetében, a Parlagfű Bejelentő Rendszeren keresztül jelezheti azt. A rendszer előnye, hogy a beérkező jelzések közvetlenül az ellenőrzésre jogosult, illetékes hatóságokhoz jutnak el, így az érdemi intézkedés is hamarabb várható.

A költségek a földhasználót, tulajdonost terhelik

A parlagfű esetében a gyom teljes kiirtására kell törekedni, ezért sokkal több anyagi erőforrást, nagyobb szakmai tudást és odafigyelést igényel, mint a gyomnövények általában. A védekezés sikerét, illetve sikertelenségét az anyagi, emberi erőforrások időbeni, folyamatos rendelkezésre állása vagy éppen a hiánya határozza meg – írja az agroinform.hu. A leggyakoribb probléma az, hogy az útszéleken július közepén-végén megállnak a kaszálások, a gyümölcsösökben a betakarítást követően elmaradnak a védekezések. A szántóföldön a kalászosok betakarítása után gyakran megkésnek a tarlóhántással, míg kisparcellák estében legtöbbször el sem végzik. A védekezési kötelezettség elmulasztása vagy a sikertelen védekezés esetén szankciókkal kell szembenézni. A jogszabály alapvetően két szankciótípust alkalmaz: egyrészről az állami védekezést, amit a helyszíni ellenőrzés után rendelnek el, és költsége a jogsértő földhasználót, földhasználókat, belterületen az ingatlan tulajdonosát terheli. Másrészről növényvédelmi bírságot kell kiszabni azzal szemben, aki a parlagfű elleni védekezési kötelezettségét elmulasztja. Amennyiben az adott földhasználó ezt három éven belül megismétli, vele szemben kiszabott bírságot az irányadó bírságtétel másfélszeresére kell emelni – olvasható a szakportálon.

KM
hirdetés