Lélekben készültek a húsvétra Baktalórántházán

Akt.:
Tóth László atya megszentelte a barkaágakat
Tóth László atya megszentelte a barkaágakat - © Fotó: Magánarchívum
Baktalórántháza – Ebben az évben a stációk megtartása mellett a papi hivatásért is imádkoztak.

Városi Keresztútjárást tartottak az elmúlt hétvégén Baktalórántházán a római katolikusok, amellyel Jézus szenvedéstörténetéből a kereszthordozás útjára emlékeztek, így készítve fel magukat lélekben a húsvétra.

A Biblia szerint a Megváltó a jeruzsálemi Via Dolorosán elhaladva jutott el az ítélethozatal helyétől a Golgotáig, ahol kereszthalált halt. A hívek immár 17. alkalommal sétáltak végig jelképesen a „fájdalmak útján”, ami a templomuktól a baktalórántházi temető sírkertjéig vezet.

A menet a virágvasárnapot megelőző szombaton, vagyis április 9-én 15 órakor indult el a kereszttel és a stációt ábrázoló szentképpel, s a 14 stáció kijelölt állomásain meg-megállva énekeltek, a papi hivatásokért és az egyházközösségért imádkoztak, s a dicsőséges feltámadást hirdették.

Szent ágakkal köszöntötték

Másnap, azaz virágvasárnap a város Árpád-korabeli római katolikus templomában, illetve annak kertjében kezdték az ünneplést. Itt Tóth László atya barkát szentelt, ezzel idézve meg a bibliai eseményeket, amikor Jézus szamárháton bevonult Jeruzsálembe, s a tömeg ujjongva fogadta.

A ceremónia után a hívek a megszentelt ágakkal a kezükben bevonultak a templomba, hogy részt vegyenek az ünnepi szentmisén. A világ minden táján ezekkel a hétvégi eseményekkel veszi kezdetét a nagyhét, ami Jézus életében egykor a nagypénteki kereszthalálig és a húsvétvasárnapi feltámadáshoz vezetett.

KM
hirdetés