Lelkesedésben nincs hiány

Lelkesedésben nincs hiány
Mászófallal gazdagodott az egyik berettyóújfalui iskola: a gyerekek egymást túlszárnyalva másznak rajta. 

Berettyóújfalu – A berettyóújfalui Széchényi István Általános Iskola tavaly óta öko iskolaként működik. A Szirt Sportegyesülettel karöltve azon dolgoznak, hogy a gyerekek minél többet legyenek a természetben, minél jobban megismerjék azt: így a természetközeli életmód és a környezettudatos magatartás is nagy hangsúlyt kap az iskola programjában.

Január végére mászófalat építettünk a sportegyesület tagjaival és vállalkozók segítségével az iskola tornatermében – mondta Szarka István elnökségi tag, testnevelő pedagógus. – Hetente három alkalommal várjuk az érdeklődőket. Vasárnap családi napot szoktunk tartani, ahol nem csak a mászást gyakorolhatják, hanem ladbajátákot is játszhatnak, s erőnlétüket is fejleszthetik gyerekek és felnőttek egyaránt. Aki ezt a sportot űzi, az előbb–utóbb kimegy a természetbe, s ezzel már el is értük célunkat.

Hegyek között, jó levegőn

Az 1996–ban alakult egyesületnek 25 tagja van, de rajtuk kívül még csaknem 30 gyermek jár hozzájuk edzésre. A természet szerelmesei évközben több mászótúrán is részt vesznek, így megjárták már a Bükk, a Zemplén és a Mátra mászóiskoláit is. A gyerekek kirándulásain több szülői is részt vesz, segítve gyermeke munkáját. Az edzéseken Hegedűs László, a falon félelmetes ügyességgel mászó Norbi apukája is rendszeresen részt vesz, igaz ő nem mászik, “csak” segít a biztosításban. Mint mondta, nagyon örül neki, hogy gyermeke űzi ezt a sportot, hiszen ha minden összejön és el tudnak majd menni egy túrára, mindennel felér, ha kisfia a hegyek között, jó levegőn lehet.

Idén márciusban falmászó versenyt rendeztek az iskolában. Noha még soha sem próbálta ezt a sportot, a 12 éves Háló Lajos megméretette magát, s azóta az egyik leglelkesebb tagja a kis csapatnak. Ezen kívül kosárlabdázik és teniszezik is.

Lelkesedésben Papp Andrea és Papp Rebeka esetében sincs hiány: a két lány egymást túlszárnyalva mászik a falon. Andi büszkén meséli, hogy minden nap rendszeresen nyújt, ami ugye fontos kritérium ahhoz, hogy jó mászó legyen. Van, hogy reggelente, az iskola megkezdése előtt végez gyakorlatokat még otthon, de sokszor a szünetekben is nyújt. Rebekát sem kell noszogtatni, ha sportról van szó: 4 éves kora óta úszik, s mint versenyző szép eredményeket ér el. A mászófalról is az úszóedzésen hallott először, hiszen Pista bácsi szokott ott velük nyújtani.
hirdetés