Lelkesen ropták a táncot

Kitettek magukért az országos táncverseny fellépői
Kitettek magukért az országos táncverseny fellépői - © Fotó: a szerző
Penészlek – Mintegy 450 diák, összesen 42 csoport lépett színpadra Penészlek főterén.

Országos minősítő táncfesztivált hirdetett a közelmúltban az Encsencs-Penészlek-Nyírvasvári Általános Iskola Penészleki Tagintézményének Együtt- Egymásért Tehetségpontja, a T-Dance alapfokú művészeti iskolával és a község önkormányzatával közösen. Mivel a hagyományőrző penészleki fesztivál dátuma egybeesett a kihívás napjával, reggeltől – Klenik Sándorné polgármester és Hajdu Henrietta igazgató ünnepi köszöntője után – délig a sporté volt a főszerep.

A mozgalmas rendezvényen nem csupán az óvodások, iskolások, illetve a gyerekek szülei vettek részt: igent mondtak a kihívásra a nappali idősotthon tagjai, a bentlakásos otthon ellátottjai, ápolói, a helyi boltosok, vállalkozók, a hivatal dolgozói, a közfoglalkoztatottak is, szóval összegyűlt a falu apraja-nagyja.

A Nyírvasvári Nappali Ellátás képviselői szintén aktivizálták magukat a sport jegyében. A gyerekeknek kisvonattal, ugrálóvárral, cukorágyúval is kedveskedtek a szervezők a gyermeknap alkalmából.

Több kategóriában versengtek

A táncversenyen induló csoportok délután érkeztek meg. Mintegy 450 diák, összesen 42 csoport lépett aznap színpadra Penészlek főterén. Az országos verseny zsűrijét Szalkayné Szénégető Krisztina, a Free Dance művészeti iskola igazgató-helyettese, Enyedi Péter, a 4 For Dance világbajnok táncosa és profi néptáncos lévén Teremi László, Szamoskér polgármestere alkotta.

A versenyzők néptánc, divattánc, társastánc, valamint egyéb tánc kategóriában mérhették össze a tudásukat, voltak, akik arany, mások ezüst vagy bronz minősítéssel távoztak. Kategóriánként a legjobb csoport, szóló előadó vagy duó kiemelt arany minősítést kapott. Ehhez hasonlóan, kupával díjazták a döntéshozók a legjobb zeneválasztást, színpadképet, koreográfiát, előadásmódot is. A vándorkupát az idén a nyírbogáti Vántus István Általános Iskola vitte haza.

Nagy eredmény egy kis iskolától

– Büszke vagyok arra, hogy a mindössze 81 fős, kis iskolánk ebben a tanévben 150 programban vett részt, és minden területen az élmezőnyben végeztek a tanítványaink. Három olyan nagyszabású rendezvényt szerveztünk, amelyen diákok százai vettek részt. Kalapos Tamással közösen három évvel ezelőtt álmodtuk meg ezt a táncfesztivált. Az első évben hagyományteremtő céllal rendeztük meg a környék iskolásai számára.

– Tavaly megyeivé nőtte ki magát a kulturális program, és már minősítést is kaptak a fellépők. Az idei táncfesztivált országosan hirdettük meg, és a visszajelzések alapján minden gyermek és felnőtt jól érezte magát. Innen már csak egy lépés, hogy a jövőben nemzetközi szinten „csináljuk a fesztivált” – mesélte nevetve Hajdu Henrietta, a penészleki tagintézmény vezetője.

PI

Címkék: , ,hirdetés