Lelki megújulás a tavasz első hónapjában Kisvárdán

Lelki megújulás a tavasz első hónapjában Kisvárdán
© Fotó: a szerző
Kisvárda – A Missziós Kereszt kéthetes tartózkodása (március 2–től, 19–ig.) a görög katolikus, Nyíregyházi Egyházmegyében alkalom a zarándoklatra, a húsvéti gyónásra, valamint a szertartásokba való aktív bekapcsolódásra.

A Missziós Kereszthez járulók 2018. március 10. és 12. Kisvárdán a Szent György görög katolikus templomban járulhattak a Missziós Kereszt elé. A feszület különlegessége, hogy a Szent Kereszt egy darabját és további tizennyolc ereklyét helyeztek rajta, s ezzel a magyar szentek egyedülálló ereklyetartójává is vált. A Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus Missziós Keresztje, március 10–én délután érkezett Kisvárdára. Az érkezés után Paraklisz, majd Vecsernye, s gyóntatás volt a programban. Este hétkor Dr. Papp Tibor parókus atya közel egy órás, vetített képes előadása mutatta be a keresztet. A nyírtassi és pátrohai egyházközségek fiataljainak keresztútjával folytatódott a szertartás. Akathisztosz a Szent Kereszthez követően, Taizéi imaóra valamint Jézus–ima következet. Az evangéliumi, majd zsoltárok olvasását követően csendes órák voltak a templomban, az egyházközségekből érkezettek részére. Vasárnap délelőtt a Szent Liturgiákat követően a Taizéi imaórákon előbb a fiatalok, majd a férfiak imaórája következet. Az asszonyok óráján, a záhonyi valamint a mándoki egyházközség képviselői is jelen voltak.

Gyalogos zarándoklat

Vasárnap, március 11–én, az esti öt órakor kezdődő Szent Liturgián, amelyben közreműködtek a kerület papjai, részt vett a Nyíregyházi Egyházmegye apostoli kormányzója, Szocska A. Ábel atya. Erre a liturgiára több helyről érkeztek hívek, a görög katolikus egyházközségekből, hogy a kereszt elé járuljanak. Ajakról, Tornyospálcáról, Aranyosapátiból gyalogos zarándokok jöttek Felső–Szabolcs központjába Kisvárdára. A további programban, vecsernye, szentírásolvasás és virrasztás zárta a napot.

Hétfőn, március 12–én a gimnazisták órájával kezdődött meg a lelkigyakorlat. Az általános iskolások órája után az óvodások járultak a Szent Kereszthez. A kereszt történetét előadásában, diaképek segítségével mutatta be Dr. Papp Tibor parókus atya. Csendes imával, valamint a kereszt búcsúztatásával zárult Kisvárdán a Missziós Kereszt három napos tartózkodása. Kisvárdáról Újfehértóra vitték a Szent Keresztet, s 14–étől 19–ig. Nyíregyháza /Örökösföld, Jósaváros, Kertváros/, valamint a Szent Miklós Székesegyházban járulhatnak a kereszt elé a hívők.

Az általános iskolások részére a parókus atya rajzpályázatot hirdetett, hogy a Missziós Kereszttel való találkozás élményeit rajzolják meg a fiatalok. A pályázat eredményhirdetése április első napjaiban lesz. Az első három helyezett rajz értékes díjazásban részesül. A legjobbakból pedig kiállítást rendeznek.

A Missziós Kereszt kisvárdai tartózkodása alatt több mint kétezren zarándokoltak a Szent György templomba.

 

– Vincze Péter –
hirdetés