Lencsevégre és jegyzetfüzetbe kerültek a hétvégén a madarak

Akt.:
Lencsevégre és jegyzetfüzetbe kerültek a hétvégén a madarak
© Fotó: Hankószki Ágota
Nyíregyháza – A hétvégén lelkes madárkedvelők járták az erdőket, mezőket és lesték, jegyzetelték a madarakat.

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület Ragadozómadár-védelmi Szakosztálya és Monitoring Központja a HELCION LIFE+ programmal, nemzetipark-igazgatóságokkal és más civil szervezetekkel együttműködve immáron XIII. alkalommal szervezte meg az Országos Sasszinkront, a hazánkban telelő ragadozómadarak éves számlálását.

Fáradtan és eredményesen

Szombaton és vasárnap Nyíregyházáról is útnak indultak lelkes amatőr madarászok, az első napon nyolcan, vasárnap hárman vállalták ezt a komoly feladatott. A cél mindkétszer a Tiszaladány volt, a halastavak, a Tisza-part és a töltés körüli rész.

– Szombaton a hóval borított tájra az egész napi ködfátyol meseszép tájat varázsolt – kezdte beszámolóját Hankószki Ágota környezeti nevelő, természetfotós, a természetesen jó Természetbarát Sporkör túravezetője.
– Miként az ilyenkor lenni szokott, valamennyi megfigyelésünket naplóba kellett jegyezni, szerencsére sok madarat tudtunk lencsevégre kapni. Öt egerészölyvet, egy karvalyt és egy fiatal rétisast láttunk, összesen harminchárom madárfaj neve került a jegyzetfüzetekbe.

– Mivel vasárnap kevesebben voltunk, így nagyobb területet tudtunk bejárni a szikrázó napsütésben, ám kellemetlen szélben, közel hat óra alatt. Nagyon megörültünk, amikor megtaláltuk azt az egerészölyvet boldogan körözni, amelyik szombaton még elesettnek tűnt.

– Az előző napihoz képest több, tizennyolc ragadozómadarat (többek között gatyás ölyvet, kékes rétihéját, rétisasokat, karvalyt) tudtunk megfigyelni és mindezt regisztrálni, úgyhogy összességében sikeres volt ez a két nap – vélekedett Hankószki Ágota.
hirdetés