Lendületben a népzenészek

A Reformkori Hagyományőrzők Társaságának tagjai korhű ruhákban mutatják be műsorukat
A Reformkori Hagyományőrzők Társaságának tagjai korhű ruhákban mutatják be műsorukat
Demecser – Az elkövetkező napokban, hetekben több fellépés is vár megyénk népzenészeire.

Egy évi kihagyás után az idén ismét megrendezik Demecserben az Őszikék Népzenei Fesztivált, amelyen szakértői zsűri minősíti majd a fellépő együttesek előadását.

A balatonfüredi társaság vezetője gasztronómiai szakember is, így ő lesz a főzőverseny zsűrijének az elnöke.” Juhász Jánosné

Szólisták és együttesek

– November 24-én a demecseri művelődési ház ad otthont a rendezvénynek, amelyre felnőtt és ifjúsági kategóriában lehet nevezni. A korábbi évekhez hasonlóan most is várjuk a megyében működő szólisták és népdalkörök, valamint hangszeres szólisták és hangszeres együttesek jelentkezését a Váradi László polgármester és a helyi önkormányzat által támogatott versenyre – tájékoztatta lapunkat Juhász Jánosné, aki sok-sok éve fáradhatatlan szervezője a népzenei találkozónak. Szerteágazó kapcsolatainak köszönhetően a város önkormányzata felkérte arra is, hogy a hétvégén rendezendő Káposztás Napok népzenei programját állítsa össze.

Dél-Amerika és Erdély

– Szombaton és vasárnap 4-4 órát kap a népzene, igyekeztem ezt az időtartamot minél tartalmasabban megtölteni. Főleg megyénk együttesei lépnek fel, az érdeklődők láthatják és hallhatják például többek között a tarpai Figemadár Citerazenekart, az Érpataki Asszonykórust, a Tiszakanyári Népdalkört, a Kokas Bandát. Mindezt megfűszerezi a Los Andinos együttes dél-amerikai zenéje, ami nem is áll olyan távol az erdélyi népzenétől, hasonló a dallamviláguk, a ritmikájuk. Éppen ezért Tárnok Ákos, a Los Andinos együttes vezetője létrehozta a Kákics zenekart is, amelynek a tagjai erdélyi népzenét játszanak. Szombaton mind a két zenekar fellép a Káposztás Napok programjában.

– A balatonfüredi Reformkori Hagyományőrzők Társaságát is láthatják az érdeklődők szombaton és vasárnap. Az együttes a reformkori énekek mellett palotást és keringőt is bemutat – s mindezt korabeli viseletben. Az együttes vezetője Schindele Györgyné, aki a balatonfüredi Karolina Kávéház egyik tulajdonosa, s mivel nemcsak a reformkori történelemben, de a gasztronómiában is jártas, őt kérték fel a főzőverseny zsűrielnöki tisztségére – tette hozzá Juhász Jánosné.

– MML –
hirdetés