Lengyel ulánusok a megyeszékhelyen

Lengyel ulánusok a megyeszékhelyen
Nyíregyháza – Szombat délelőtt nyitották meg a Jósa András Múzeumban azt a vendégkiállítást, mely 600 kilométer távolságból, egészen pontosan Minsk-Mazowiecki-ből érkezett Nyíregyházára. Az ünnepélyes megnyitó alaphangulatát a debreceni dandárzenekar katonás taktusai adták meg.

– A magyar huszárok és a lengyel ulánusok egy tőről fakadnak – kezdte ünnepi köszöntőjét dr. Bene János múzeumigazgató, aki hosszasan beszélt a lengyel-magyar barátság gyökereiről.

A megyeszékhely önkormányzatának nevében dr. Ulrich Attila üdvözölte a Lengyelországból érkezett vendégeket, köztük a VII. Ulánus Ezred előtt tisztelgő hagyományőrzőket.

20170318_113424_resized

A vendégkiállítás hivatalos megnyitóján jelen volt a Minsk-Mazowiecki Ulánus Múzeum igazgatója is, aki a magyar és a lengyel történelem több metszéspontjára is felhívta a hallgatóság figyelmét.

– Amikor II. Rákóczi Ferenc Varsó környékén járt, ott kapta a hírt, hogy az orosz cár el akarja őt fogni, ezért pár napig egy környékbeli kastélyban húzta meg magát – említett egy példát Leszek Celej.

A kiállítás megnyitóján elhangzott az is: a lengyel ulánus, akárcsak a magyar huszár, könnyűlovas katona volt, történetük a XVII. századba nyúlik vissza. Jellegzetes fegyverük (a szablya mellett) a közel 3 méter hosszú lándzsa, a dzsida, vagy más néven pika.

20170318_113342_resized

A szombaton megnyitott tárlat a Minsk-Mazowiecziken lévő, a két világháború között ugyanott állomásozó 7. Ulánus Ezred történelmébe enged némi bepillantást. A tárlaton ( mely június 5-ig tart nyitva) a két világháború közötti egyenruhák, fegyverek, nyergek mellett az ulánusok életét, hétköznapjait bemutató bőséges festmény- és fotóanyag is látható.

Az ünnepélyes megnyitó után a Lengyelországból érkezett ulánus hagyományőrzők a Benczúr téren bemutatót is tartottak (a rendőrség és a tűzoltóság embereinek biztosításában) az akkori tűzfegyverek működéséről.
hirdetés