Lengyel vezető politikusok részvétüket nyilvánították a csehországi bányaszerencsétlenség miatt

Akt.:
Lengyel vezető politikusok részvétüket nyilvánították a csehországi bányaszerencsétlenség miatt
© Fotó: US News & World Report
Varsó – Lengyel politikai vezetők, köztük Andrzej Duda államfő részvétüket fejezték ki az áldozatok hozzátartozóinak a 13 – köztük 12 lengyel – bányász halálával végződő, a cseh-lengyel határhoz közeli csehországi Karvinában, az ottani CSM bányában történt csütörtöki szerencsétlenség után.


Péntek reggel a katasztrófa helyszínére érkezett Mateusz Morawiecki kormányfő, aki még éjjel részvétét nyilvánította, majd egy hajnali Twitter-bejegyzésben “minden lengyel és cseh óriási tragédiájának” nevezte a történteket. A súlyos szerencsétlenség miatt a lengyel elnök vasárnapra nemzeti gyásznapot rendelt el.

A helyszínen rendezett sajtókonferencián Morawiecki közölte: a 13 halálos áldozat közül 12 lengyel állampolgárságú, egy közülük 20 éve Csehországban élt, a 13. bányász cseh volt. Az öt lengyel sérült közül az egyik “nagyon súlyos állapotban van”, nagyfokú égési sérüléseket szenvedett. A lengyel közszolgálati hírtelevízió (TVPInfo) értesülései szerint a 880 méter mélyen történt sújtólégrobbanásnak összesen tíz sérültje van, öt közülük cseh. Valamennyi sérültet a felszínre hozták.

Korábbi információk szerint a szerencsétlenség helyszínén 23 vájár dolgozott. A mentőakciót 40 cseh mentő folytatta, még éjjel segítségükre indult 10 lengyel mentő is, speciális, robbanásveszélyes körülményekhez készült felszereléssel. A CSM szénbánya képviselői a TVPInfo helyszíni tudósítójának péntek reggel elmondták: a bánya mélyén fennálló életveszélyes körülményekre való tekintettel a mentőakciót feltehetőleg több napra felfüggesztik.

A PAP lengyel hírügynökség úgy tudja: egyelőre csak négy halálos áldozat testét sikerült megtalálni, közülük egyet hoztak a felszínre. Morawiecki ennek kapcsán Karvinában elmondta: a többi, föld alatt rekedt vájárt illetően “a cseh fél szerint semmi esély arra, hogy közülük bárki életben maradhatott volna”. Aláhúzta: amint a körülmények ezt lehetővé teszik, a lengyel mentőcsapat kész azonnal folytatni a mentőakciót. A baleset “minden vonatkozását következetesen tisztázni kell” – tette hozzá Morawiecki.

Andrzej Duda elnök péntek reggel Twitter-bejegyzésben adott hangot részvétének, Isten oltalmába ajánlva a bányászok családjait. Részvétét nyilvánította és imájáról biztosította a gyászolókat Marek Kuchcinski alsóházi és Stanislaw Karczewski felsőházi elnök, Beata Szydlo társadalompolitikáért felelős kormányfőhelyettes, volt miniszterelnök és több más politikus.
A CMS kőszénbánya 1968 óta üzemel, 2005 óta az OKD csoport tulajdona. Az OKD idén tavasszal cseh állami tulajdonba került, 2023-re a bánya bezárását tervezik.

Andrej Babis cseh miniszterelnök péntek délelőtt, röviddel Morawiecki távozása után érkezett Karvinába. A két miniszterelnök Morawiecki közlése szerint folyamatos telefonos kapcsolatban van egymással.

– MTI –
hirdetés