Lenin-szobor Montpellier-ben

Egy három méter harminc centi magas, 850 kilós Lenin-szobor jelent meg a francia városban, Montpellier-ben – közölte szombaton a francia média. A szobrot egy Georges Frche nevű férfi emeltette, de nem a világnézete miatti nosztalgiázásból.

A férfi Montpellier városi fejlesztési társasága és Languedoc-Roussillon régió elnöke. Mint mondta, nem a Lenin iránti hódolat vezérli, a bolsevik forradalom vezetője csupán egyike azon személyiségeknek, akiknek szobrot állít történelmi jelentőségük miatt. Köztük van a néha brit kormányfő Winston Churchill, a francia államfő Charles de Gaulle, az Egyesült Államok négyszeres elnöke Franklin Delano Roosevelt, aki nem élhette meg a második világháborús győzelmet, valamint a francia szocialista mozgalom legendája, Jean Jaurs. Az ő szobraik már elkészültek.

Mahatma Gandhinak is szobrot állítanak

Georges Frche azt nyilatkozta, hogy jövőre szobrot állíttat Mahatma Gandhinak, a néhai izraeli kormányfőnek, Golda Meirnek, a néhai egyiptomi elnöknek, Gamal Abdu Nasszernak, a dél-afrikai szabadsághősnek, az apartheid-rendszer bukása utáni első, fekete dél-afrikai államfőnek, Nelson Mandelának, és Mao Ce-tungnak.

Frche korábban a francia Szocialista Párt tagja volt. Pártjával akkor gyűlt meg a baja, amikor megjegyzéseket tett a francia fociválogatott tagjaira, és a pártvezetés ezeket a megjegyzéseket rasszistának minősítette. Georges Frche-t ezért kizárták a pártból.

– Független Hírügynökség –

Címkék: , ,hirdetés