Leölték az összes szárnyast a csongrádi libatelepen

Kedden kora délutánra mind a 3300 szárnyast leölték Csongrád megyében azon a libatelepen, amelyet madárinfluenza gyanúja miatt vontak zár alá a hatóságok. A tenyészet Szentestől 14 kilométerre, Nagymágocstól 5 kilométerre található.

A környéken már több, mint 30 ezer baromfit megvizsgáltak, de mind egészséges volt.

Az első elhullott libákat pénteken találták a telepen. Az állategészségügyi hatóság vasárnap este vizsgálta meg az állományt, miután 18-ra nőtt az elpusztult szárnyasok száma. A szakemberek 30-40 libánál találtak betegsére utaló idegrendszeri tüneteket. A helyszínen felboncoltak néhány tetemet, és a hasnyálmirigyükben vérzést találtak, ami vírusos eredetű fertőzésre utal. A tetemekből vett mintákat már vizsgálják a szakemberek. Ha tényleg madárinfluenzáról van szó, 2-3 nap múlva meglesznek az eredmények – mondta a Független Hírügynökségnek Süth Miklós országos főállatorvos.

Az érintett telep egy kilométeres körzetében nincs másik tenyészet. A három kilométeres védőzónában 57 tanya van, ezeken az összeíráskor 1743 baromfit számoltak meg, amelyek egészségesnek bizonyultak. A 10 kilométeres megfigyelési zónában már csaknem 30 ezer baromfit vizsgáltak meg, ezek sem voltak fertőzöttek. Ebben a körben viszont 18 nagyobb baromfitelep van, ahol több, mint 43 ezer szárnyas lehet – mondta Süth Miklós.

Ha a laboreredményekből kiderül, hogy nem madárinfluenza okozta a fertőzést, a hatóságok feloldják a védő-, illetve a megfigyelési zónát. Ha esetleg mégis erről a vírusról van szó, de nem lesz újabb megbetegedés, a védőkörzetet 21, a megfigyelési zónát 30 nap után szüntetik meg.
hirdetés