“Lépjenek vissza hármat, és nézzék meg, hogy mit műveltek Nyíregyháza jó hírnevével!”

Akt.:
dr. Kovács Ferenc
dr. Kovács Ferenc - © Fotó: Sipeki Péter
Nyíregyháza – A nyíregyházi önkormányzati közgyűlésen csütörtökön megszavazták a város 2016-os költségvetését.

Az idei esztendő első városi önkormányzati közgyűlésén kétségkívül a 2016-os költségvetés elfogadása számított a leglényegesebb döntésnek. A napirendi pontok előtt egy órán át tartott a szópárbaj a kormánypárti és az ellenzéki oldal reprezentánsai között. A Krúdy-teremben dr. Kovács Ferenc polgármester (Fidesz-KDNP) felszólította Lövei Csaba (Együtt) és Hunyadi János (DK) képviselőket, hogy fejezzék be a lejáratókampányukat.

Pró és kontra

– Tűrhetetlen mindaz, amit művelnek! Elfeledkeztek arról, amire esküt tettek. Ideje lenne végre a városért dolgozniuk! Az ellenzékiséget nem így képzelem el. Elmondhatják a véleményüket, ám a megalapozottság halvány jele nélkül tüntetik fel rossz színben Nyíregyházát. Manipulált, szelektált ügyeket kreálnak – ennek a folyamatnak azonnal véget kell vetni! – emelte fel a hangját dr. Kovács Ferenc.

Lövei Csaba reagálását azzal kezdte, hogy megérti a polgármester fellépését: – A helyében én is feldúlt állapotban lennék. Viszont egészen más az álláspontunk a képviselői felelősséget illetően. Mi sosem kreált, hanem valós ügyekre hívjuk fel a figyelmet a nyilvánosságon keresztül. Nem vagyok ijedős ember, és az adott témákban a jövőben is szóvá tesszük a véleményünket.

Hunyadi János szerint az ellenzéki politikusok alapvető feladata, hogy felhívják a figyelmet a hiányosságokra: – Vannak kényelmetlen helyzetek; nos, ezek azok. Nem tartom alaptalannak a felvetéseinket. Engem nem lehet összemosni az előző rendszerekkel, hiszen 2014-ben léptem a politika színpadára. Ha a regnáló hatalomnak kellemetlen, akkor is folytatjuk a feltáró munkát.

Két törpe a közgyűlésen

Dr. Kovács Ferenc nyomatékosította, hogy a képviselőknek vannak jogaik és kötelezettségeik, legyenek szívesek ehhez tartani magukat. – Most álljanak meg, lépjenek vissza hármat, és nézzék meg, hogy mit műveltek Nyíregyháza jó hírnevével!

Tóth Imre (Fidesz-KDNP) nem érti, hogy a gazdasági és tulajdonosi bizottság ülésein miért nincs érdemi vita az ellenzék részéről: – Nem zavart kell kelteni az országos médiában és besározni Nyíregyházát, és Kuka vagy Szundi módjára ülni, hanem hasznosítható javaslatokkal kellene élni.

Nagy László (MSZP) szerint a hét törpéből nem szerencsés e kettőt kiemelni, majd hozzátette: – Más az érdeke az ellenzéknek és a városvezető hatalomnak. Viszont fontos, hogy partneri viszony legyen közöttük.

Dr. Adorján Gusztáv (Fidesz-KDNP) hangsúlyozta: – Megértem az ellenzéki politikusok érzékenységét, és egyúttal figyelmükbe ajánlok két fogalmat: hitelesség és felelősség. Most nem konstruktívak, hanem destruktívak. A stílus nem elegáns. Vitatkozzunk a bizottsági üléseken! – javasolta a frakcióvezető.

A második napirendi pontban „a kötelező betelepítési kvóta elutasításáról Magyarország és a magyar emberek védelmében” szavaztak név szerint. Nagy László, Hunyadi János és Lövei Csaba a puszta felvetéssel sem értettek egyet, mert „ez nem önkormányzati ügy, nincs létjogosultsága a kérdésnek a közgyűlési előterjesztések között”. Mindhárman kivonultak az ülésteremből a voksolás idejére.

Dr. Jászai Menyhért alpolgármester (Fidesz-KDNP) amondó: – Ez nem országos politikai ügy. Ez jóval felette van! Nemzeti, nemzetközi az ügy, ez esetben más a zsinórmérték.

A Fidesz-KDNP tizenöt képviselője mellett Béres Csaba, Bakó József (Jobbik) és Póka Imre (Függetlenek Egyesülete) is igennel szavazott az előterjesztésre.

Szigorú gazdálkodás

Nyíregyháza 2016-os költségvetését a közgyűlés 16 igen és 3 nem szavazattal, 2 tartózkodás mellett fogadta el. Dr. Kovács Ferenc megjegyezte: – A város kiszámítható, stabil pénzügyi alapokkal rendelkezik. Továbbra is szeretnénk fenntartani a szigorú gazdálkodást – jelentette ki a megyeszékhely polgármestere.

Több mint 26 milliárd forintos a költségvetés

Nyíregyháza önkormányzatának idei költségvetése 26,09 milliárd forint összegű (a tavalyi 28,07 milliárdos volt). A csökkenést az idézte elő, hogy véget ért az előző pénzügyi időszak uniós pályázati támogatásainak felhasználása. Mindemellett a 2020-ig tartó, induló fejlesztések önereje nettó összegben szerepel csak a tervezetben. Az önkormányzat bevételei 38,8 százalékát az úgynevezett közhatalmi bevételek, a vagyoni, a jövedelmi, a termék- és a szolgáltatási adók jelentik.

A működési támogatás összegének aránya 19,9 százalék, a hitelé 13,9, a működési bevételeké 8,5, az elmúlt évi maradványé 7,5, a felhalmozási és működési célú, államháztartáson belüli támogatásoké 6,5, illetve 2,3 százalék. Az átvett pénzeszközök, valamint a felhalmozási bevételek aránya együtt 2,5 százalék. A 26,09 milliárd forint összegű költségvetés 68,8 százalékát működési, 19,7 százalékát felhalmozási, míg 11,5 százalékát finanszírozási kiadásokra fordítják.

Ötszázmillió az előkészítő munkára

Az elmúlt év végén kötött együttműködési szerződést a kormány és a város, ennek pozitív hozadékaként megérkezett az önkormányzat számlájára az az 500 millió forintos állami támogatás, amelyet a Modern Városok Program keretében megvalósuló beruházások előkészítéséhez utaltak – derült ki a közgyűlésen.

A félmilliárdos keretből 160 millió forintot fordíthatnak a Sóstón építendő négycsillagos szálloda, 70 milliót a múzeumfalu, 110 milliót a Nyíregyházi Állatpark, 100 milliót az atlétikai sportközpont, 60 milliót pedig a szabadtéri színpad fejlesztésének indítási munkálataira.

KM
hirdetés