Lépjünk túl a bejglin karácsonykor – Ünnepi süteményötletek

Akt.:
Lépjünk túl a bejglin karácsonykor – Ünnepi süteményötletek
A karácsonyi ünnepi időszakban is fontos a tradíciók megtartása és követése, melyek kellemes emlékekkel megtöltve visszavisznek minket gyermekkorunkba, és értékeink tovább adhatók általa a következő generációk számára. S mint minden ünnepnek, ennek is megvannak a maga jellegzetes szokásai, az ételeket illetően is.

Az ünnepi menü részeként, a hagyományoknak megfelelően természetes, hogy ilyenkor főként mákos és diós bejgli, esetleg mákos guba kerül az asztalra desszert gyanánt. Ám a változatosságot keresők is számtalan édességrecept közül válogathatnak, melyek ugyanúgy megállják helyüket a karácsonyi ételek lezárásaként, vagy vendégváróként!

Klasszikus desszertek

Természetesen nem csupán a remek töltelékvariánsokkal elkészíthető bejgli tekinthető a karácsonyi hagyományok legalapvetőbb desszertjének, hiszen szót ejthetnék még számos szokásos, nagyszerű süteményről, mint például az ünnepi formákra szaggatott lekváros linzer, a flódni, a zserbó, a mákosguba, a gyümölcskenyér, a mézeskalács, a kókuszgolyó vagy -kocka, a mézes puszedli, a diótöltelékes kosárka, a hókifli, vagy a mézes krémes. Azonban korántsem merül ki ennyiben a finomságok tárháza, bőven vannak még sütemények, melyek méltán kerülhetnek fel a karácsonyi asztalra!

Süteményötletek Karácsonyra

Tobozok – Ez a gyorsan és egyszerűen, sütés nélkül elkészíthető édesség nagyon dekoratívan mutat az ünnepi asztalon, nem mellesleg látványa hozza a karácsonyi hangulatot (lévén toboz formájú) egynéhány mellé tett fenyőág kíséretében. Az alapja darált keksz, kávé, baracklekvár, rumaroma, kakaópor, vaníliás cukor, egy kis tej és darált dió, melyekből kúpos gombócokat formálunk, amik közepébe aztán meggyszemeket nyomunk, majd a külsejüket csokis gabonapehellyel és porcukorral díszítjük.

Gesztenyés-meggyes csúcs – Hasonlóképp látványos végeredményt ad ez a szintén sütés nélkül, ötletesen készíthető finomfalat. A hozzávalókat (darált keksz, dió, porcukor, kakaópor, vaj, tej) egyszerűen összedolgozzuk, és egyforma golyókat formálunk, majd ezt követően egy bordás citromfacsaróba nyomkodjuk úgy, hogy a közepükben mélyedést hagyunk. Abba kerül bele aztán a krémes töltelék (gesztenyemassza, porcukor, vaj, rum és darált keksz keveréke), melybe még egy szem meggy is kerül. Utána eldolgozzuk az alját és egyszerűen kifordítjuk a formából, s a havat idéző cukorba mártjuk.

Karamellás-almás pite – Ez egy ínycsiklandó, francia eredetű, fordított desszert. A tölteléke karamellizált cukor, melyet egy 25-28 cm átmérőjű torta- vagy piteformába öntünk (mandula esszenciával ízesíthető), s arra kerülnek fel a fahéjas almaszeletek, majd az egészet elősütjük és lehűtjük. Ez idő alatt omlós tésztaalapot készítünk és formára nyújtjuk, majd a karamellás-almás rétegre helyezzük. Együtt sütjük még nagyjából fél óráig, és lehűlés után kiborítjuk a formából.

Non Plus Ultra sütemény – Ízléses, falatozásra csábító, hógolyóra vagy hósapkára hajazó finomság, mely garantáltan kicsik-nagyok kedvence lesz. Először egy nagyon omlós tésztaalap készül lisztből, margarinból vagy vajból, vaníliás és porcukorból, ill. tokássárgájából (akár darált dióval is ízesíthető még), amit hűtőben pihentetés után vékonyra nyújtunk, s azt követően apró korongokat szaggatunk belőle, melyeket tepsibe sorakoztatunk. Utána csillagvégű habzsák segítségével cukros tojásfehérje habot nyomunk minden korong tetejére. Előmelegített sütőben addig sütjük, míg a hab roppanós lesz rajta. Ha kihűltek a habos korongok, lekvárral összetapasztunk belőlük egyet-egyet. A kínáló tálon oldalt fekszenek, hiszen mindkét felük csúcsos, s ha többféle lekvárt használunk hozzájuk, akkor emiatt még mutatósabb eredményt kapunk.

– PR cikk –

Címkék: ,







hirdetés