Ülést tartott a borsodi védelmi bizottság

Az alábbi sajtóközlemény érkezett a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei védelmi bizottság hétfő déli üléséről szerkesztőségünkbe.

„A Hernád áradása okozza az egyik legnagyobb gondot Borsod-Abaúj-Zemplén megyében, ahol még a nap folyamán kétszáz tűzoltót csoportosítanak át a Hernád mentére, kedden pedig várhatóan száz katona is érkezik segíteni – hangzott el a hétfőn kora délután befejeződött megyei védelmi bizottság ülésén.

A védelmi bizottság tájékoztatót hallgatott meg a kialakult árvízi helyzetről, elhangzott, hogy a védekezést a Hernád mentére kell összpontosítani. A területileg illetékes Észak-magyarországi Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság beszámolója szerint a Hernádon most levonuló árvíz nagysága vélhetően meghaladja a 2004-es, eddig mért legmagasabb szintet, a folyó mentén összefüggő árvízvédelmi védvonal nem épült ki.

Több települést – Tornyosnémetit, Hidasnémetit, Gibártot, Kiskinizst, Hernádszentandrást, Halmajt, Ináncsot, Ócsanálost, Gesztelyt, és részben Bőcsöt – községi körtöltések védik, a védekezés a helyi önkormányzat feladata, ugyanakkor a vízügy, a katasztrófavédelem minden segítséget megad számukra, homok, homokzsák van elegendő. Még a hétfői nap folyamán kétszáz tűzoltót és húsz határőrt csoportosítanak át a veszélyeztetett területekre, és kedden várhatóan száz katona is érkezik a térségbe segíteni.

A megyében egyébként a folyókon az I. fokú készültségben közel 232 km, II. fokú készültségben lévő szakaszok hossza valamivel több, mint 43 km, míg a III. fokú készültségben lévő szakaszok hossza 137 km.”
hirdetés