Lesz-e Nyíregyházának jégcsarnoka? Erről is döntenek ma a közgyűlésen!

Lesz-e Nyíregyházának jégcsarnoka? Erről is döntenek ma a közgyűlésen!
Nyíregyháza – Kerékpárutak építése, parkolók felújítása, a látványsportok fejlesztése és a bujtosi városliget rehabilitációja – többek között ezekről lesz ma szó a közgyűlésen. A nyíregyházi közgyűlés frakcióvezetőit a mai ülés legfontosabb napirendi pontjairól kérdeztük.

Látványsportok fejlesztése

Dr. Adorján Gusztáv (Fidesz): Nyíregyháza – az elmúlt években együttműködve a sportszervezetekkel és a helyi vállalkozókkal – igen sikeresen használta ki a TAO-s kedvezmény révén rendelkezésre álló fejlesztési lehetőségeket. Két régi vágy teljesülhet: 2,1 milliárdból felépülhet egy versenyek lebonyolítására is alkalmas belvárosi uszoda, amely a vízilabdát is ki tudná szolgálni, és megépülhet 350–400 millió forintból egy jégcsarnok, amely a szabadidős tevékenység mellett a jégkorongozók otthona lehet. Az elképzelések között szerepel a Zrínyi-, az Arany-, a Kölcsey-, az Apáczai- és a Móricz-iskolák tornatermeinek fejlesztése is.

Nagy László (MSZP): A sportcentrum pályázati programjáról jelenleg nehéz eldönteni, hogy vágy­álom, vagy reális célkitűzés. A fenntarthatósági elemzéseket nem látjuk, a sportuszoda, a jégcsarnok megépítése minden bizonnyal egyezik a városlakók véleményével. A tornatermi felújításokat nem tartjuk megalapozottnak, ugyanakkor támogatjuk valamennyi esetben a korszerűbb, egészséget kímélőbb felújításokat. Ám ennél körültekintőbb, és a valósághoz közelebb álló előterjesztést várunk.

Béres Csaba (Jobbik): A pályázat keretein belül tervezett beruházásokkal egyetértünk. Van lakossági igény a jégcsarnokra. Sajnálattal vettük tudomásul viszont azt, hogy a tervek alapján a jégcsarnok továbbra is csak a téli időszakban üzemelne. A másik említésre méltó eleme a pályázatoknak a sportuszoda létesítése. A lakosság és a versenysportolók igényeinek a kielégítése az elsődleges cél. A mindennapos testnevelés kötelező elemeként az úszás­oktatás megszervezése komoly fejtörést okoz majd az oktatási intézményeknek. A létesítményt célszerű úgy tervezni, hogy a gyerekek oktatására is megfeleljen.

Barnamezős beruházások

Dr. Adorján Gusztáv (Fidesz): Több mint 1,7 milliárdos beruházással a Tiszavasvári úti laktanyák kihasználatlan területeit szeretné a város ismét élettel megtölteni. Új üzleti technológiai központ jönne létre – parkokkal, játszótérrel és szabadtéri sportlétesítménnyel. Az északi területen út- és közműfejlesztés mellett P+R, illetve P+B parkolók épülnének. A tervezés során külön figyelmet kapott a terület zöldfelületeinek fejlesztése, és a további, nem ennek a pályázatnak a keretében megvalósítható szociális fejlesztések (fecskeház, idősek otthona, kollégium). Bízunk benne, hogy a pályázat sikeres lesz!

Nagy László (MSZP): Az előterjesztés a Tiszavasvári út mentén található két volt laktanya területén történő, illetve az azokhoz köthető fejlesztéseket tartalmazza. E két laktanyát az akkori MSZP-kormány térítésmentesen adta át az önkormányzatnak, szemben a korábbi fideszes kormánnyal, mely a Damjanich-laktanyát pénzért adta, így az nem is került a város tulajdonába. A fejlesztések céljaival egyetértünk. Az infrastruktúra kiépítése, a kereskedelmi szolgáltatások bővítése, a fiatalok megtartása érdekében a fecskeház létrehozása a város elemi érdeke.

Béres Csaba (Jobbik): Az előterjesztés a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program keretein belül megvalósuló projektek egyik elemét tartalmazza, amely kritériumainak megfelelve Nyíregyházán jelenleg csak a napirendi pontban felsorolt városrészek rehabilitációját és infrastrukturális fejlesztését teszi lehetővé. A beruházást pozitívan értékeljük és támogatjuk.

Zöldfelületek

Dr. Adorján Gusztáv (Fidesz): Nyíregyháza terei és parkjai az elmúlt években hatalmas változáson mentek keresztül. Mindannyian büszkék lehetünk a zöld környezetünkre, virágokkal díszített köztereinkre. Ez a most benyújtandó pályázat nem csak a zöldfelületek fejlesztését jelenti, hiszen komplex módon tartalmaz közlekedésfejlesztési elemeket is. Így újabb kerékpárutak épülhetnek, sétányok jöhetnek létre, parkolók újulhatnak meg, és közösségi illemhelyeket telepíthetünk a belváros több pontjára. A pályázat legfontosabb eleme a Benczúr és a Bessenyei tér, illetve a bujtosi városliget rehabilitációja.

Nagy László (MSZP): A belvárosi zöldfelületek felújítása során több javaslatot fogalmaztunk meg már korábban is. Így fontosnak tartjuk a Benczúr téri futópálya kialakítását, vagy a belváros nyugati részén a parkolóhelyek számának növelését. Nem értjük, hogy a közelmúltban felújított Arany János utca zöldfelületi felújítása miért nem történt meg a beruházással párhuzamosan? Nem tudjuk, hogy a Szegfű utca melletti kiserdők önkormányzati tulajdonban vannak-e már? A program részletes elemeinek megismerése nagyon fontos, mert ezt az 1,25 milliárd forintot a legkörültekintőbben kell felhasználni.

Béres Csaba (Jobbik): Az előzőhöz hasonlóan TOP-os projektről van szó, melynek célja és legfőbb elvárt eredménye a vállalkozások, a befektetők, valamint a lakosság számára vonzó, ugyanakkor környezetileg fenntartható városi környezet, települési arculat kialakítása. Ez a részünkről maximálisan támogatható, hiszen Nyíregyháza és lakosságának az előnyére válik.

KM
hirdetés