Lesz I. Világháborús emlékmű Kisvárdán

Dr. Szilágyi László a kisvárdai temetőben
Dr. Szilágyi László a kisvárdai temetőben
Kisvárda – 1914. július 28 és 1918. november 11 között zajlott az I. világháború, melyre jelenleg is a Centenárium keretein belül emlékezünk.

Azóta évtizedek teltek el s nem történt semmi az 1924–ben elindított I. világháborús emlékmű megvalósításáért. Az idei év februárjában mégis újra éledt az 1924–es kezdeményezés. Jelenleg soproni lakos, Dr. Szilágyi László levélben kereste meg a várost –a polgármesteri hivatalt, a Városszépítő Egyesületet, az egyházakat, stb.– s egymillió forintot ajánlott fel az emlékmű megvalósítására. Az emlékmű kialakításának gondolatát, Dr. Szilágyi László kezdeményezését a református presbitérium nagy örömmel fogadta és annak megvalósulását fontos, méltó és nemes feladatnak tartja.

Április 26–án, Kisvárdán jártak a Honvédelmi Minisztérium (HM) Hadtörténeti Intézet és Múzeum (HM HIM) „Magyar Hadisírgondozás” program munkatársai, akik az I. világháborús sírok nyilvántartásával és a meglévő sírok felújításáról megpróbálnak gondoskodni.

Összefogás a megvalósításért

A városban az „amatőr” helytörténeti világháborús emlékeket kutató, Nagy Ferenc, Marozsán János, és id. Filep János tovább folytatta a leletmentést s tették rendbe a megtalált két sírt és környezetét. Április 30–án a város polgármestere és a történelmi egyházak vezetői helyszínen győződtek meg a rendezetlen állapotokról s döntöttek a terület rendbetételét illetően és az azt követő munkálatokról, így a leendő I. világháborús emlékmű helyéről. A Református Gyülekezet, az Omega Temetkezési Vállalatot kérte fel a terület rendbetételére, mely nagy részben már eltüntette az akáccserjékkel erdővé változott területet. Így már látható a leendő emlékhely helyszíne. A munkálatok tovább folytatódnak, Százvai László vezető református lelkész gondoskodó, irányító munkájával.

Az „I. Világháborús emlékmű” számlaszáma

Ennek bizonyítéka az is, hogy a már meg van a számlaszám, május 15–ével, –250 ezer forint nyitással– melynek tulajdonosa a Kisvárdai Református Egyházközség. Számla elnevezése: I. Világháborús Emlékmű. Számla száma: 11744034-2442315. Számlavezető Bank: OTP Bank NYRT. Ezen a számlaszámon már rajta van a Dr. Szilágyi László által felajánlott 1 millió forint. Az elkövetkezendő napokban újabb megbeszélést tartanak a történelmi egyházak vezetői és a város polgármestere a munkák további, gyorsabb folytatására. Az emlékmű végleges helyének, kimagasló dombon való elhelyezésére.

A mindenszentek és a halottak napja közeledtével, október 22–én a déli órákban Dr. Szilágyi László felkereste a régi temetőben lévő szülei sírját s egyúttal tájékozódott a jelenlegi helyzetről.

Léleképítő, közösségformáló

–Nagyon elhúzódik –kezdte beszélgetésünket Dr. Szilágyi László. Nem látom a szívből jövő igyekezetett én nagyon reményteli érzésekkel indultam ennek a projektnek s azt gondoltam, hogy az embereket eredményesen sikerül mozgósítani. Bíztam abban, hogy ez annyira közügyünk, léleképítő és közösségformáló esemény lehet és lesz még meggyőződésem szerint. Ennek megvalósításához még több szervezőerő, katalizátor kell, hogy megvalósuljon. Ez döntő kérdés, s döntő szempont kell, hogy legyen, hogy minél inkább megjelenjen itt, a még megmaradt síremlékek fölött s kiemelkedjen, hogy az emberek óhatatlanul is észrevegyék s „találkozzanak” az I. világháborús hőseinkkel– mondta rövid beszélgetésünk befejezéséül.

Hiszi és vallja J. F. Kennedy egy gondolatát, amit magáénak érez: „Soha ne kérdezd, mit adott a hazád neked. Azt nézd, te mit adhatsz a hazának!”
A továbbiakban, külön megköszönte az eddigi munkálatokban résztvevők igyekezetét és bizonyított tenni akarását. Külön köszönte, Nagy Ferenc, Marozsán János, id. Filep János a leletmentésben s a megtalált két sírt és környezetének rendbetételét.

Dr. Szilágyi László szülei sírjánál tett tiszteletét követően, megállt Komoróczi Péter tanár úr, volt mesterének síremlékénél egy megemlékező főhajtásra.

Névjegyük

Mindketten fogorvosok, a férj Kisvárdáról, a feleség Kiskunságból származik. Dr. Szilágyi László és Dr. Fodor Zsuzsanna több évtizedes házasságára, szakmai és közéleti tevékenységükre az eredményesség jellemző. A Nyírségből, Kisvárdáról 1977–ben költöztek Sopronba, ahol mindketten a fogorvosi tevékenységet folytattak, majd megvásárolták és régi fényében újjáépítették Sopron egyik híresen szép épületét, a Pannónia Szállodát. Ebben a házban rendezték be fogorvosi rendelőiket, vendégeket fogadnak és az épület adta lehetőségeket kihasználva a szálloda egyben művészeti és közéleti tevékenység színhelyévé is vált. Dr. Szilágyi László támogatta Sopron kulturális fejlődését, egészségügyét, sportját, turizmusát és szociális területét. A szilágyi házaspár nevéhez kapcsolódik a Liszt Fesztivál, a Régi Zenei Napok, a Vasárnapi Muzsika megszervezése. A Páneurópai Piknik ’89 Alapítvány kitüntetése a piknik évfordulós ünnepségeinek megszervezését, hazai és nemzetközi elismertetése terén kifejtett munkáját ismeri el. A Széchenyi Társaság díját (2010) a nemzeti tudat, a magyar kultúra és gazdaság területén kifejtett tevékenységéért, gróf Széchenyi István szellemi örökségének folytatásáért kapta. Több mint három évtizedes munkálkodásukért, a város építésében és gyarapításában végzett munkáért 2014–ben Pro Urbe Sopron elismerésben részesült.

– Vincze Péter –
hirdetés