Lesz nagyon meleg is a héten

Ritkán, évszázadonként mintegy tizenötször fordulhat elő a vasárnapihoz, illetve a hétfőihez hasonló hőmérséklet október végén.

Csütörtökön és pénteken azonban még a tegnapinál is melegebb, délutánra 25 fokos hőmérséklet várható. Ez pedig, a statisztikai adatok alaján, száz évenként legfeljebb ötször alakulhat ki – tudtuk meg Aigner Szilárd meteorológustól.

Levegő Észak-Afrikából

A szeptemberi időjárást a hétvégétől várható hidegfront előtti erős déli-délnyugati áramlás akozza. A Közép-Európát kitöltő enyhe, meleg levegő néhány napja még Észak-Afrikában volt, ezért a magasabb hőmérsékletű levegő beáramlása után – ugyan szelidülve valamelyest – az ottani átlagos légállapotnak megfelelő időjárás uralkodik ezekben a napokban Magyarországon. Annak pedig, hogy ennyire magas a hőmérséklet, oka az is, hogy hazánkban is érzékelhető a bolygónk egészére bkiterjedő éghajlat módosulás – folytatta a szakember. Ez a légkör melegedésében nyilvánul meg. A fél évszázaddal ezelőtti évet alapul véve Magyarországon az elmúlt 50 esztendő átlagát tekintve 0,96 fokkal emelkedett az éves középhőmérséklet. Ennek évszakonkénti megoszlása is beszédes: az ősz 0,1 fokkal, a nyár 1,4 fokkal, a tél 1 fokkal, a tavasz 1,3 fokkal magasabb hőmérsékletű az utóbbi 50 évben, mint amilyen 1956-ban volt.

A következő napokban változékony időjárás lesz Hajdú-Biharban – válaszolta kérdésünkre Aigner Szilárd. Szerdán valamelyest csökken a hőmérséklet, de még így is magasan az ilyenkor szokásos felett lesz, majd csütörtökön és pénteken változóan felhős, szeles, enyhe, sőt meleg idő várható. A hétvégétől azonban fokozatosan csökken a hőmérséklet, olyannyira, hogy a jövő héten kedden már az átlagnál hűvösebb időjárás várható. Az erős keleti, északkeleti szélben alig lesz felhő felettünk.
hirdetés