Létüket veszélyeztető reformok ellen demonstrálnak a termelők

Nyíregyháza – A nyírségi dohánytermelők november 19-diki, szerdai brüsszeli demonstrációját, amelyet az EU által 2010-tól megfelezni tervezett termelési támogatás válzotatlanul hagyása érdekében tartanak, a Szabolcs Online élőben közvetíti.

Magyarországon, miként az egész Európai Unióban a dohánytermelés fennmaradását közösségi források garantálják. A dohánytermesztők árbevételének négyötöde a különböző prémiumokból származik. A 2010-től Brüsszel által tervezett támogatás-felezés azt jelenti, hogy fajtától függően hektáronként mintegy 300-450 ezer forinttal kapnának kevesebbet a termelők, aminek egyenes következményeként kénytelenek lennének felhagyni e tevékenységükkel, Európában megszűnne a dohánytermelés.

A dohánytermelők azt követelik most Brüsszeltől, hogy legalább 2013-ig hagyja változatlanul a jelenlegi szabályozást, hogy a gazdának a feldolgozóknak legyen idejük a felkészülésre. Ezt elérendő, november 19-én 8 ország 6 ezer tüntetőjével együtt, 360 nyírségi dohánytermesztő is Brüsszelbe érkezik két, Debrecenből induló repülőgéppel, hogy demonstráljanak az Európai Parlament előtt, s megpróbálják rávenni az EU illetékeseit a létüket veszélyzetető változások elhalasztására.

Kapcsolódó cikkek:

– Galambos Béla –
hirdetés