Letartóztatták a Svédországból menekülő gyanúsítottat és segítőit

Letartóztatták a Svédországból menekülő gyanúsítottat és segítőit
© Illusztráció: getty images
Beregsurány, Nyíregyháza – A Nyíregyházi Járásbíróság nyomozási bírája 2019. január 7-én közokirat-hamisítás bűntette miatt indult eljárásban elrendelte S. M. gyanúsított letartóztatását.

A nyomozás adatai szerint a svéd állampolgárságú gyanúsított ellen hazájában nemzetközi elfogatóparancsot adtak ki, melynek alapján 2017. decemberében egy londoni repülőtéren elfogták, majd letartóztatását óvadék ellenében bűnügyi őrizetre változtatták. Ezt követően, 2018. februárjában a gyanúsított 50 ezer fontot ajánlott fel egy brit állampolgárnak, hogy segítsen neki Ukrajnába szökni. Megállapodásukat követően a két férfi 2018. decemberében együtt utazott az Egyesült Királyságból Budapestre, hamis paraguay-i útlevél felhasználásával. Budapesten a brit állampolgár 4.200 eurot fizetett két ukrán személynek, hogy segítsenek a svéd gyanúsítottat Ukrajnába juttatni. Emiatt Beregsurányba utaztak, azonban amikor 2019. január 5-én kilépésre jelentkeztek Ukrajna irányába, a határőrök észlelték, hogy a svéd férfi útlevele hamis. Mikor ez kiderült, a svéd gyanúsított elmenekült a határátkelő helyről, de csak Tarpáig jutott, ugyanis a határőrök rövid időn belül elfogták. Ekkor egy hamis dél-afrikai útlevéllel próbálta magát igazolni, ezenkívül egy hamis dél-afrikai jogosítvány is volt nála.

A Nyíregyházi Járásbíróság álláspontja szerint megalapozottan lehet tartani a gyanúsított szökésétől, illetve elrejtőzéséről, ezért január 7-én elrendelte a letartóztatását. A végzés a kihirdetés napján véglegessé vált.

A svéd gyanúsított szökéséhez segítséget nyújtó három személy (két ukrán és egy angol férfi) letartóztatását a Kisvárdai Járásbíróság nyomozási bírája rendelte el 2019. január 7-én embercsempészés bűntette miatt indult eljárásban.

A bíróság álláspontja szerint a gyanúsítottak által elkövetett bűncselekmény kiemelkedő tárgyi súlyú és törvényi fenyegetettségű, ezért megalapozottan

lehet tartani attól, hogy szabadlábon hagyásuk esetén megszöknének, elrejtőznének, illetve veszélyeztetnék a bizonyítási eljárás eredményes lefolytatását. A bűncselekmény 2-től 8 évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

A végzés nem végleges.

– Dr. Sörös László, sajtószóvivő –


Illusztráció
Beregsurány - Hamis okmányokkal akarta segíteni egy SIS körözés alatt álló svéd állampolgárnak az országból való illegális kijutását két külföldi férfi és egy nő. A beregsurányi közúti határátkelőhelyen jelentkezett kilépésre 2019. január 5-én 1 óra 20 perc körül egy ukrán honosságú személygépkoc...
hirdetés