Letartóztatták az olasz herceget

Letartóztatták az olasz herceget
Letartóztatták Viktor Emánuel herceget, Olaszország utolsó királyának fiát pénteken. Az ANSA olasz hírügynökség szerint azzal gyanúsítják, hogy korrupciós és prostitúcióhoz kapcsolódó bűncselekményekbe keveredett.

A 69 éves férfi letartóztatását a dél-itáliai Potenza város bírója rendelte el, “korrupció és okirat hamisítás elkövetésére való szövetkezés” gyanúja, illetve lányok futtatása miatt. A herceggel együtt 12 másik embert is letartóztattak, illetve házi őrizetbe helyeztek. Köztük van a korábbi külügyminiszter, Gianfranco Fini szóvivője, illetve Campione polgármestere, valamint 3 kaszinó menedzsere is.

A Savoy családból származó Viktor Emánuel 2003 márciusában tért vissza Olaszországba, 56 év száműzetés után. A büntetést egész családjára szabták ki, miután nagyapja 1900 és 1946 között uralkodott, és támogatta Benito Mussolini fasiszta rendszerét. Az alkotmányos tiltást – mely szerint fiú örökösei nem léphettek Olaszország földjére – 2002 júliusában oldották fel.

Viktor Emánuel már többször is összeütközésbe került a törvénnyel. 1978-ban Korzikán tartóztatták le, amikor egy vita után rálőtt egy német nőre, aki néhány hónappal később belehalt sérüléseibe. 1991 novemberében felmentették az emberölés vádja alól, de hat hónap felfüggesztett börtönbüntetést kapott engedély nélküli fegyverviselésért. Korábban azzal is gyanúsították, hogy tagja annak a szélsőjobboldali csoportnak, amely a 70-es években támadásokat hajtott végre. Ugyancsak a 70-es években vizsgálatot folytattak ellene nemzetközi fegyvercsempészés miatt, de végül nem emeltek vádat ellene.
hirdetés