Életveszélyes kémények

A panelfelújítási programhoz hasonló pályázati konstrukcióban újíthatják fel a városlakók azokat az egycsatornás gyűjtőkéményeket, melyek akár életveszélyesek is lehetnek.

Többek között erről is döntött szerdán a közgyűlés. Nagy Péter főenergetikus elmondta: az országos probléma megoldásához pályázatot írt ki regionális fejlesztésért és felzárkóztatásért felelős tárca nélküli miniszter, támogatást nyújt az önkormányzat, a lakóknak pedig a fennmaradó harminc százalékot kell fizetniük.

A termafor kémények, melyek elsősorban a régen épített társasházakban fordulhatnak elő sok gondot okoznak. Ezeknél az egycsatornás gyűjtőkéményeknél fennáll a füstgáz visszaáramlés veszély, melyből sajnos már halálos balesetek is következtek – hangsúlyozta a felújítás legfontosabb okát Nagy Péter.

Gyakori eset, hogy egy-egy kéményen akár 12 készülék is üzemel. A lakások legkisebb felújítása is megváltoztathatja az áramlási viszonyokat, és balesethez vezethet. A felmérések szerin Nyíregyházán mintegy 400 ilyen kémény van, melynek negyedénél sürgető a felújítás. A főenergetikus elmondta, az érintett lakások tulajdonosai, augusztus elejéig adhatják be pályázatukat.

  • Legfeljebb 200.000 forint/lakás költség támogatható

  • Állami támogatás a 40%, de legfeljebb 80.000 Ft/lakás

  • Önkormányzati támogatás  30% de legfeljebb 60 Ft/lakás

– Sipos Marianna –
hirdetés