„Leül a két Magyarország”

„Leül a két Magyarország”
Lendvai Ildikó szerint kell a tévés vita, mert az egyik térről nem lehet átkiabálni a másikra.

Akár tetszik, akár nem, a politikai kampány leegyszerűsödött személyek versenyére. Ezért is bír nagy jelentőséggel az április 5-i Gyurcsány-Orbán vita, majd másnap a négy parlamenti párt miniszterelnök-jelölti vitája – mondta szerkesztőségünk vendégeként Lendvai Ildikó, az MSZP parlamenti frakcióvezetője, aki a további okokról is szólt. Arról például, hogy a választók ugyan képet kaphattak a kampányban a pártok politikai kultúrájáról, programjuk tartalmi különbsége azonban nem körvonalazódott. A televíziós vita épp arra hivatott, hogy az eltérések, az „útelágazások” világossá váljanak, hisz mint a politikus fogalmazott, az egyik nagygyűlésről nem lehet átkiabálni a másikra.

A vita további jelentőségeként említette magát a látványt:

– Ha igaz az, hogy két Magyarország van, akkor nagy eredmény, hogy ez a két Magyarország leül egymás mellé, és vitatkozik.

Nincs veszély

A hétvégi választási nagygyűlések biztonsági kockázatáról is kérdeztük a politikust, aki hangsúlyozta: most, hogy a két nagypárt különböző időpontban tartja a gyűlését nem lát kockázatot. (Annak ellenére sem, hogy a titkosszolgálat ennek veszélyére hívta föl kedden a figyelmet.) Hozzátette: a szocialisták ritkán vonulnak az utcára, de most azért teszik,  mert ezeket az eseményeket kitüntetett médiafigyelem kíséri. Lendvai Ildikó nem lát abban semmi különöset, hogy a Fidesz egy nappal később rendezi nagygyűlését, mint az MSZP (ezzel némi előnyre téve szert). Meglátása szerint nem az számít, hogy mennyien mennek el a térre, hanem az, hogy kik töltik meg a szavazófülkéket.

Azt azonban megjegyezte: ha valahol sokan vannak, az erőt sugároz, és vannak, akik az erőshöz akarnak csatlakozni. Sokak számára azonban a tömeg a fenyegetettség érzését közvetíti.

El akarnak jutni

A média és a politika kapcsolatáról is faggattuk a frakcióvezetőt. Rámutatott: vannak olyan sajtóorgánumok, melyek nyíltan fölvállalják egy-egy politikai oldal álláspontját, az viszont baj, ha ezt megyei napilap vagy valamely közszolgálati médium teszi. A pártok természetes törekvése, hogy helyet kapjanak a médiában, egyfajta harc is tapasztalható ezen a téren, hiszen a választókhoz mindenki szeretne eljutni.

KHE
hirdetés