Levideózták, ahogy molesztálták, egyikük le is vizelte – De mi vesz rá néhány fiatalt ilyesmire?

Levideózták, ahogy molesztálták, egyikük le is vizelte – De mi vesz rá néhány fiatalt ilyesmire?
Nyíregyháza – Csoportban csökken az egyén felelőssége, ami teret ad a deviáns viselkedésnek – mondja a pszichológus.

A társtettesként elkövetett szexuális erőszak miatt elítélt fiatalok ügye több kérdést felvet, és számos veszélyre is felhívja a figyelmet. Szakértőt kérdeztünk, milyen okok állhatnak a hasonló tettek hátterében.

– Életünknek több olyan szakasza van, amelyek a korábbi struktúrák átalakulását követelik. Ilyen a serdülőkor is, amely leginkább igényli az átrendeződést – kezdte Lupák Éva, a nagykállói Sántha Kálmán Szakkórház pszichológusa, aki szerint a serdülőkori krízis gyakran együtt jár regresszív állapotokkal.

Veszélyes vizekre eveznek

– A deviáns vagy patológiás viselkedésnek vannak jelei. Ilyenkor a kapcsolatokban leáll az átrendeződés, a fiatal visszautasítja a leválást, vagy túlzottan kontrollálttá és felnőttessé válik, nem képes az érzéseit megfelelően megélni és kifejezni. Helyette a „pörgést” választja, kapcsolatokat és élményeket halmoz – magyarázta a szakember. Hozzátette: a serdülők krízisében sok deviánsnak gondolt állapot vagy cselekedet elfogadható, amíg van változás. A szabályokkal ütközve megélheti személyisége körvonalait, sok esetben azzal, hogy olyan személyeket, csoportokat, tevékenységeket választ, amelyek a normáknak ellentmondanak.

– A serdülők normaszegő viselkedésükkel a határt keresik. Sokszor találkozunk olyan fiatalokkal, akiknek a családja nem képes világos és jól látható kereteket szabni, emiatt a serdülő elbizonytalanodik, és maga keresi a határvonalakat, de ez sok esetben túl veszélyes vizekre vezet.

A serdülők szexuális érése 12 éves kor körül indul. Valódi szexuális együttlét jó esetben párkapcsolatban történik, ahol fokozatosan létrejön az intimitás igénye.

– Azt látjuk, ahol a családi viszonyok rendezetlenek, nélkülözik az érzelmi kapcsolódást, ott a serdülő kapcsolatai is hasonlóan alakulhatnak. A szexualitás nem az intimitás beteljesedését jelenti, hanem sokszor annak pótlékául szolgálhat, melyben deviáns viselkedési formák is megjelenhetnek, mint például erőszakos cselekedetek, az empátia hiánya és a tettek következményeinek figyelmen kívül hagyása. A tünetek mögött a figyelemfelkeltés és a kielégítetlen szeretetigény állhat. Csoportos erőszak elkövetésénél fontos tényező a csoportnyomás jelensége is.

– Sok esetben a fiatalok azért mennek bele veszélyes vagy „vagány” helyzetekbe, mert különlegesnek érezhetik magukat, és mert félnek attól, hogy kirekesztetté válnak, ha a véleményük nem egyezik a társaikéval. A másik fontos aspektus, hogy csoportban csökken az egyén felelőssége, ami teret ad a deviáns viselkedések megjelenésének.

Kínos a felvilágosítás

Arra a felvetésre, hogy a szexuális felvilágosítás hiányzik-e az iskolákból és a családi beszélgetésekből, a szakember azt válaszolta: a fiatalok meglévő, és sokszor téves ismeretüket az interneten vagy kortársaiktól szerzik.

A teljes cikk elolvasható a Kelet-Magyarország január 26-i számában és a kelet.hu-n olvasható.


Molesztálták, egyikük levizelte a magatehetetlen 14 éves lányt és mindezt levideózták

A vádirat szerint fiúk vodkával kínálták, a lány pedig rövid időn belül viszonylag sok alkoholt fogyasztott. Szédülni kezdett, ezért ketten átkísérték a másik szobába és lefektették az ágyra… Figyelem, felkavaró részletek következnek!

hirdetés