Lezárt utak Dél-Borsodban az árvíz miatt

A dél-borsodi térségben az árvíz miatt több utat is le kellett zárni a forgalom elől.

Az elmúlt napok árvízi hulláma a dél-borsodi területen is éreztette hatását. A megyei vízügyi igazgatóság tájékoztatása szerint a Hernád hétfőn este 8 órakor tetőzött Hidasnémetinél az eddigi legnagyobb 434 cm-es vízállással, ez 19 cm-rel haladta meg a 2004. évben mért eddigi legnagyobb szintet, ami akkor 415 cm-volt. A Hernád folyó mentén összefüggő árvízvédelmi védvonal csak Hidasnémeti-Gibárt között és Hernádnémeti-Gesztely térségében épült ki. A nyílt ártéri területeken található települések bevédésére – Dél-Borsodban Gesztely és Bőcs környéke – községi körtöltések épültek, amelyeken a vízkár-elhárítási tevékenység a helyi önkormányzatok feladata.

Fokozottan kell készülni

A Hernád jobb partján Bőcs község védelmére csak részlegesen épült ki a körtöltés, ezért itt a mély fekvésű területeket veszélyezteti a levonuló árhullám. A Hernádon az eddigi legnagyobb levonuló árvíz mellett kedvezőtlen, hogy a Sajón és a Taktán is III. fokú-, és a Tiszán is magas vízállások vannak. Emiatt a Bőcs alatti nyílt ártéri településeken – Berzék, Sajóhídvég, Köröm, Girincs, Kiscsécs, Kesznyéten, Sajólád, Ónod, Muhi, Nagycsécs – is fokozottan kell készülni az önkormányzatoknak a védekezésre.

Elöntött utak

A hullámtéri, illetve nyílt ártéri területeken átvezető közutak mély vonulatait a levonuló árhullám elönti, azokon a közlekedést ideiglenesen szüneteltetni kell az alábbi településeknél: Sajólád-Bőcs, Köröm-Girincs, Sajóörös-Kesznyéten. A Sajó vize hömpölyög a Putnok-Borsodbóta, a Muhi-Köröm, a Sajóivánka-Sajókaza, a Tiszaújváros-Kesznyéten közötti úton. Több alsóbbrendű út is járhatatlan. Kedden 100 katonát vezényeltek éjjel-nappali váltásban Gesztely – Ócsanálos térségébe és helikopterek is segítik a védekezési munkákat.

HSz
hirdetés