Lezárták a temetői főkönyvet a megyeszékhelyen

Lezárták a temetői főkönyvet a megyeszékhelyen
© Fotó: Sipeki Péter
Nyíregyháza – A legtöbb megyei jogú város statisztikáját böngészve kiderül, hogy évről évre csökken a lakosságszámuk. Nyíregyháza ebben az összevetésben is üdítő kivételt képez, hiszen lassan, de biztosan közeledünk a 120 ezres népességszámhoz – fogalmazott dr. Szemán Sándor címzetes főjegyző, aki egy, a Központi Statisztikai Hivatal által kiadott novemberi adatra hivatkozott, mikor kijelentette: a megyeszékhely lakóinak száma 119 ezer 300 fő.


– Azt gondolom, a mai tendenciákat figyelembe véve erre méltán lehetünk büszkék – emelte ki dr. Szemán Sándor, Nyíregyháza címzetes főjegyzője.

Pénzes Tibor, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Temetkezési Kft. ügyvezetője elmondta: az idén 1309 temetést regisztráltak, ebből 846 volt urnás.

– Ez 3,8 százalékos esetszám-növekedést jelent, a temetési mód pedig a hamvasztás felé tolódott el – összegzett Pénzes Tibor.

– Az egyáltalán nem új keletű tendencia, hogy többen halnak meg, mint ahányan születnek Magyarországon, de éppen emiatt is örvendetes, hogy a születések száma Nyíregyházán évek óta stabil. A belső migrációt figyelembe véve többen költöznek a megyeszékhelyre, mint ahányan elköltöznek városunkból – közölte a temetői főkönyv pénteki lezárása előtt Jászai Menyhért.

A megyeszékhely alpolgármestere szerint ebben közrejátszik az, hogy Magyarországon, így Nyíregyházán is csökkent a munkanélküliség, ezzel párhuzamosan pedig nőttek a bérek.

– Amellett sem mehetünk el szó nélkül, hogy az idén ötszáz új lakás épült vagy épül a megyeszékhelyen – fogalmazott Jászai Menyhért.

A statisztikát böngészve kiderült az is: a születések száma évek óta stabilan 3500 feletti, ebből nyíregyházi átlagban 900 fő. 2018-ban 700 nyíregyházi lakos mondta ki a boldogító igent. Unikum, hogy az idén megtört a jég: bejegyzett élettársi kapcsolat létesítésére is sor került a megyeszékhelyen, erre korábban még nem volt példa.

TG
hirdetés