Újabb tiltakozáshullám Romániában

By Péter Kasza
Az egészségügyi rendszer megbénításával fenyegetőznek az egészségügy kisegítő személyzetét tömörítő romániai szakszervezetek. Az elégedetlen alkalmazottak hetven százalékos fizetésemelést követelnek, és azt, hogy a GDP négy százalékát fordítsák a szféra fejlesztésére.

A szakszervezetek már kedden tiltakozó felvonulást tartottak Bukarest utcáin, és újabb, ezúttal országos szintű megmozdulásokat helyeztek kilátásba.

Jelenleg 650 lej (180 euró) körül mozog a szakképzett nővérek és ápolók fizetése.

Túlzottnak tartja a tiltakozást Eugen Nicolaescu egészségügyi miniszter, aki szerint év végéig az egészségügynek szánt összegek elérik a GDP 4 százalékát, jövőre pedig túl is léphetik ezt a küszöböt. “Alaptalan a tiltakozás, miután az egészségügy akkora összeget kap mint eddig soha” – állítja. Hozzáfűzte: idén a bérek is megközelítőleg 20 százalékkal emelkedtek 2005-höz képest.

Sikertelennek bizonyultak ugyanakkor az oktatásügyi szakszervezetek és a kormány közötti tárgyalások. Az oktatók – akik fenyegetőzések ellenére mindössze két napos munkaszünetet tartottak a tanév kezdetén – januártól fizetésemelésre tartanak igényt, és nem elégednek meg a kormány által felajánlott hat százalékos áprilisi és újabb tíz százalékos októberi béremeléssel és újabb tiltakozó megmozdulásokat helyeztek kilátásba. Az oktatók 2007-től 30 százalékos fizetésemelést kérnek, és újabb 30 százalékos béremelést tartanak szükségesnek 2008-tól.

Romániában a kormánykoalíciós egyeztetések szerint a jövő évi költségvetésben az oktatásügy és az egészségügy lesz a kedvezményezett. A tanügynek a GDP 5,2 százalékát, az egészségügynek pedig valamivel több mint négy százalékot szánnak..
SZON.HU


hirdetés