220 ember kerül utcára Kabán

By Viktor Balázsi
Cukor
Cukor
Kaba – Üzembezárás miatt februárban kezdődnek az elbocsátások a cukorgyárban.

Súlyos munkaerőpiaci válságot idézhet elő a hajdúságban a külföldi tulajdonosoknak az a döntése, hogy bezárják a kabai cukorgyárat. A szándék annyira komoly, hogy a leépítések tervezett ütemezéséről már el is köldtek egy elsődleges tájékoztató anyagot a megyei munkaügyi központnak.

Bioetanol üzemet létesítenének
A Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium egy kedvezményes hitel formájában bioetanol üzem nyitását támogatná Kabán, ha végül mégis bezárják a cukorgyárat, és annak területét magyar befektető vásárolja meg. Konkrét tervek egyelőre nincsenek, mivel a cukorgyár sorsa még nem dőlt el – tudta meg a Független Hírügynökség a tárca sajtóosztályától.

A cukorgyártól kapott értesítésben az szerepel, hogy az összesen 220 főt érintő létszámleépítést három ütemben tervezik végrehajtani – tudta meg a Napló Rezsőfi Istvántól, a megyei munkaügyi központ igazgatójától. Elmondása szerint elsőként jövő február és július között 148 alkalmazottól válnak meg (zömmel a termelésben dolgozókról van szó), őket követi 54 fő a csomagolási és raktározási területről, végül pedig a 18 fős vezetőség kapja meg a képzeletbeli munkakönyvét.

Munkaerőpiaci szempontból a történetet bonyolítja, hogy a cukorgyár bezárása az ott dolgozókon kívül a répatermelőket és a beszállítókat is nehéz helyzetbe hozhatja. Mint megtudtuk, a külföldi tulajdonos vállalta, hogy a dolgozóknak minden törvényes juttatást kifizet, sőt (a munkaügyi központtal együttműködve) az álláskeresésben, illetve az újrakezdésben is próbál segíteni nekik.

Alapjaiban rengeti meg

A kormány részéről rendkívüli válságkezelő program indítását sürgeti Szegi Emma, Kaba polgármestere. Erről, valamint a cukorgyár tervezett bezárásának várható következményeiről tartott tájékoztatót szerda délután.

Elmondta, Közép-Kelet-Európa legkorszerűbb cukorgyáráról van szó, amelynek területén közel 400 ember dolgozik, az alapanyag termelők és a beszállítók révén további ezrek kötődnek a gyárhoz. Az egység leállásával a kabai önkormányzat mintegy 220-250 millió forint helyi adó bevételtől esik el. Ez alapjaiban rengeti meg a körülbelül 1 milliárd forintból gazdálkodó kabai önkormányzat költségvetését.

A város polgármestere szólt arról a 3 milliárd forintról, amelyet munkalehetőség teremtésére címen 2008-ban és 2009-ben juttat az Unió a gyár bezárása miatt jövedelmüket vesztetteknek. Szegi Emma úgy véli, a probléma kezelésére Sárrét összefogására van szükség. Közös érdek, hogy a cukorgyár területe továbbra is termelő egység, egységek maradjon, maradjanak. Ebben a tekintetben nyitott a térség.

Nem látnak perspektívát

A kabai cukorgyárat az Európai Unió cukortermelés kvótájának csökkentése miatt kell valószínűleg bezárni. Matthew Trilling, a tulajdonos Eastern Sugar Csoport vezérigazgatója keddi nyilatkozatában azt írja: az EU-nak nincs többé szüksége a kabaihoz hasonló cukorgyárakra.

A cégcsoportnak jelenleg Csehországban, Szlovákiában és Magyarországon összesen 5 gyára van, ezekben összesen nyolcszázan dolgoznak. A vezérigazgató az Európai Unió árcsökkentései és az EU cukortermelési kvótájának leszorítása miatt nem lát gazdasági perspektívát kelet-európai gyárai számára – olvasható a közleményben.

Az Európai Bizottság javaslata a cukor felvásárlási árának csökkentésére július 1-én lépett életbe, miután Ausztrália, Brazília és Thaiföld a Világkereskedelmi Szervezet szabályainak felrúgása miatt pert nyert az EU-val szemben.

Ezek az országok azt sérelmezték, hogy az Európai Unió a cukorexport támogatásával tartja fenn az Unión belüli magas cukorárakat. Ennek eredményeként az EU a szabályozási reform keretében rendelte el a cukor termelési kvóta több mint 4 millió tonnával való csökkentését, kompenzáció kifizetését a cukorgyártók, cukorrépa-termelők és mezőgazdasági szolgáltatók számára.

HBN, FH.
SZON.HU


hirdetés