Nem írták alá a fővárosi frakciók a közös nyilatkozatot

By Péter Kasza
A tervekkel ellentétben mégsem írtak alá közös elvi nyilatkozatot csütörtökön a fővárosi közgyűlés frakcióvezetői, mert annak tartalmában nem tudtak megegyezni. A megbeszéléseket pénteken és hétfőn folytatják, mert azzal a koalíciós és az ellenzéki párok egyetértenek, hogy célszerű lenne az együttműködés kereteinek meghatározása.

A Demszky Gábor főpolgármester által összehívott megbeszélésután a sajtónak csak az ellenzéki politikusok nyilatkoztak. Tarlós István, a Fidesz fővárosi frakciójának vezetője kijelentette: változatlanul szándékukban áll egy olyan közös elvi nyilatkozat megfogalmazása, amelyet a Fővárosi Közgyűlés mind az öt frakciója aláírhatónak tart. Véleményük szerint a nyilatkozatban a fővárosi képviselőcsoportok közös felelősségvállalásán túl meg kellene határozni a főpolgármester, illetve a koalíciós pártok felelősségét. Később kerülne sor egy olyan megállapodás kidolgozására, amely az együttműködés területeit tételesen meghatározná.

Tarlós István elmondta: a csütörtöki meghívó tárgyalásra szólt, és nem arra, hogy a közös nyilatkozatot azonnal alá is írják. A városvezetés által az ellenzéki frakciókhoz előzetesen eljuttatott tervezet nem pontosan az volt, amit a csütörtöki megbeszélés elején megkaptak, s ebbe még bele kell foglalni az ellenzék által szükségesnek tartott módosításokat. A megbeszélést pénteken, de szükség esetén hétfőn is folytatják – közölte a Fidesz frakcióvezetője.

Az MSZP és az SZDSZ frakcióvezetői a megbeszélés után nyilatkozat nélkül távoztak.

A véleménykülönbségek már a megbeszélés elején körvonalazódtak, amikor az esemény még nyilvános volt. Demszky Gábor főpolgármester, illetve az MSZP és az SZDSZ frakcióvezetői azt hangsúlyozták, hogy az elvi nyilatkozatban szögezzék le: a fővárosi frakciók keresik az együttműködés útját. Írják alá azt a változatot, amely minden képviselőcsoport számára elfogadható és később térjenek rá a vitás kérdésekre. A Fidesz-, a KDNP- és az MDF-frakcióvezetői viszont szükségesnek tartották több, általuk javasolt módosítás megjelentetését a nyilatkozatban. Ezek részleteit már zárt ülésen ismertették, de a csaknem kétórás megbeszélésen sem tudtak megegyezni..
SZON.HU


hirdetés