Államigazgatási reform: több mint 15 ezer embert bocsátanak el a következő egy évben

A közszférában 12 ezer 500 állás szűnik meg, a minisztériumokban 2 ezren, az államigazgatás háttérintézményeiben nyolcszáz munkatárs kap felmondólevelet az államigazgatás átszervezése miatt – mondta Szilvásy György a Miniszterelnöki Hivatalt vezető miniszter a csütörtöki kormányszóvivői tájékoztatón.

Ezzel egyidőben 225 állami intézményt és 56 állami céget, köztük gazdasági és közhasznú társaságokat, alapítványokat számolnak fel a következő hónapokban.

A tervek szerint a most működő 823 állami intézmény helyett 598-at, a jelenlegi 305 állami cég illetve társaság közül pedig 249-et hagynak meg. A várható elbocsátásokkal kapcsolatban Szilvássy György azt mondta, hogy azokat a minisztériumokban kezdik. Ezekben az intézményekben 2 ezren kapnak felmondólevet, az államigazgatás háttérintézményeiben pedig nyolcszázan számíthatnak arra, hogy a következő egy évben megszűnik a munkájuk. Ezen kívül 12 ezer ötszáz állás szűnik meg a közszférában. Mindez évi 50 milliárd forintos megtakarítást jelent a költségvetésnek – tette hozzá.

Az elbocsátott közalkalmazottak végkielégítéséről Szilvásy György úgy nyilatkozott, hogy a felmondással egyidőben hatályos törvényeknek megfelelően történik majd, vagyis azok szerződését, akiket már a következő napokban elküldenek, a mostani szabályok szerint bontják fel. Ha azonban a parlamenthez már benyújtott törvénymódosító javaslatot a képviselők elfogadják, a későbbi elbocsátások esetében az lesz az irányadó.

A csütörtökön ismertetett határozattervezet ütemezéséről Szilvássy György azt mondta, hogy a törvénymódosítást nem igénylő változtatásokhoz azonnal hozzálátnak, a törvényalkotást igénylő reformlépéseket pedig várhatóan a jövő év elején teszik meg. A programnak vannak olyan elemei, amelyek további egyeztetésre, részletesebb kidolgozásra szorulnak: ezeket ez év októberének végéig nyújtják be a parlamentnek.

A Miniszterelnöki Hivatalt vezető miniszter kijelentette, hogy az intézményi racionalizálás és a létszámleépítés során megtakarított pénz az egyes intézményeknél marad. A minisztériumok és kormányhivatalok felszabaduló ingatlanainak értékesítése révén 200 milliárdos bevételre számít a központi költségvetés – tette hozzá.
hirdetés